eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Légi felvétel a bukaresti Nemzeti Arénáról 2014. október 11-én, ahol a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének F csoportjában vívott Románia-Magyarország mérkőzés zajlik.
Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Nem tanulnak a román drukkerek, iszonyú büntetésre számíthatnak a huhogás miatt

A spanyolok elleni Eb-selejtező után a Svédországgal szembeni, kulcsfontosságú mérkőzés is rasszista őrjöngésbe torkollott, ezúttal egy színes bőrű svéd csatárt találtak meg.

Bukaresti selejtezős győzelmével Svédország kivívta a 2020-as labdarúgó-Eb-n való szereplés lehetőségét, egy súlyos incidenssorozat mégis beárnyékolja a skandináv ország futballszerető lakóinak örömét.

A svédek - mint ez a Csakfoci.hu összeállításából kiderül - már a találkozó előtt tartottak attól, hogy csatárukat, Alexander Irakot, a Real Sociedad 20 éves támadóját rasszista inzultus éri majd a 90 perc során, és bár a román fél nyugtatgatta a vendégeket, hogy tiszteli az ellenfelet, származását és bőrszínét is beleértve, a félelem végül beigazolódott: amikor Isaknál volt a labda, huhogásba fogott a lelátó népe.

Az olasz játékvezető nem is (csak) emiatt fontolgatta a mérkőzés közben, hogy véget vet a játéknak, a lelátóról ugyanis az Isak felé repülő golflabdán kívül pirotechnikai eszközök is "elindultak".

Isak maga egyébként így reagált utólag: "szégyen, hogy ilyen megtörténhet, de fel voltunk rá készülve. Ugyanakkor így is elég fájdalmas volt hallani…" Kárpótlásul ugyan társai a mérkőzés után mind megölelték őt, de aligha lehet ez számára kárpótlás, és az is sovány vigasz, hogy Romániát rendszeresen megbüntetik a nemzetközi labdarúgó-szervezetek szurkolói viselkedés (hiánya) miatt. Alig két hónapja a Spanyolország elleni találkozón történtek vezettek zárt kapus büntetéshez; egy szurkoló a pályára is rohant, valamint folyamatosan rasszista gyalázkodás ment a lelátón.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×