eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga csoportkörében megrendezésre kerülő CSZKA Moszkva elleni mérkőzés előtti napon tartott edzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Zöldre festené a Vörös teret a Fradi

A magyar bajnok Ferencváros csütörtökön este a CSZKA Moszkva otthonában lép pályára a labdarúgó Európa-liga csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában. Két mérkőzés után mindkét csapat nyeretlen, így a találkozó vesztese rendkívül nehéz helyzetbe kerül a továbbjutás szempontjából.

A Ferencváros az Espanyol otthonában elért döntetlennel (1-1) rajtolt a második számú európai kupasorozatban, ezt azonban a Bajnokok Ligája-selejtezőjében a bolgár Ludogorec elleni sima hazai vereség (0-3) követte.

Szerhij Rebrov együttese felemás érzésekkel készülhet a moszkvai találkozóra, ugyanis szombaton 1-0-ra legyőzte az ősi rivális Újpestet - 41 mérkőzésesre növelve ezzel hazai bajnoki veretlenségét, amely klubrekord -, de a szurkolók többször is kifütyülték gyenge támadójátéka miatt.

A Ferencváros vélhetően az orosz fővárosban is kontrákra épít majd, miután a sorsolás előtt "első kalaposként" a moszkvaiak számítottak a csoport favoritjának. A CSZKA ezek után azonban előbb 5-1-re kikapott a Ludogorec vendégeként, majd otthon 2-0-s vereséget szenvedett az Espanyoltól. Érdekesség, hogy ezzel a moszkvaiaknak az ugyancsak orosz Krasznodarral együtt holtversenyben a legrosszabb a gólkülönbségük az egész Európa-liga-mezőnyt figyelembe véve.

A magyar és az orosz klubnak közös múltja is van: a Kupagyőztesek Európa Kupájának 1994-95-ös idényében a második fordulóban találkoztak, mindkét találkozó 2-1-es hazai sikerrel végződött, az Üllői úti visszavágón a Ferencváros büntetőkkel jutott tovább.

A magyar idő szerint 18.55 órakor kezdődő csütörtöki összecsapást a cseh Pavel Orel vezeti.

Moszkva, 2019. október 23.
A Ferencváros játékosai az Európa-liga csoportkörében megrendezésre kerülő CSZKA Moszkva elleni mérkőzés előtti napon tartott edzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 23-án.
MTI/Illyés Tibor
A Ferencváros játékosai az Európa-liga csoportkörében megrendezésre kerülő CSZKA Moszkva elleni mérkőzés előtti napon tartott edzésen a moszkvai VEB Arénában 2019. október 23-án. MTI/Illyés Tibor

Rebrov nem kémkedett

Bízik szakmai stábjában Szerhij Rebrov, ezért a Ferencváros labdarúgócsapatának vezetőedzője nem használta ki "orosz kapcsolatait" a CSZKA Moszkva elleni mérkőzés előtti feltérképezésre. Az ukrán szakember a találkozót megelőző szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján többször is kijelentette, hogy sem Szergej Kuznyecovval, az FTC korábbi játékosának fiával - aki a Szpartak Moszkvánál dolgozott -, sem korábbi oroszországi csapattársaival nem beszélt az összecsapásról.

Az ellenfélről szólva a tréner azt mondta, hogy a CSZKA Moszkvát Oroszországban és nemzetközi szinten sem kell igazán senkinek bemutatni, egy rendkívül intenzív futballt játszó együttesről van szó, amely gyors labdaszerzésekre alapoz, a szélső védők pedig nagy sebességgel kapcsolódnak be az ilyen ellentámadásokba.

A moszkvaiak eddigi El-szereplésével kapcsolatban kijelentette, sem a Ludogorectől elszenvedett 5-1-es, sem az Espanyollal szembeni 2-0-s vereség nem ad reális képet a riválisról, utóbbi találkozón például a spanyolok szinte alig támadtak. Hozzátette, ilyen a modern futball, a nemzetközi porondon már minden egyes apró hibát gólokkal büntetnek az ellenfelek.

Ihor Haratyin védekező középpályás azon zöld-fehér futballisták egyike, akinek már volt korábban nemzetközi kupában mérkőzése. A futballista megjegyezte, minél több ilyen találkozóra van szükség ahhoz, hogy egy játékos folyamatosan fejlődjön, ugyanakkor minden helyzetben a maximumot kell nyújtani.

A riválisról Haratyin azt mondta, nagyon erős ellenfélről van szó, amely a támadófutballt részesíti előnyben, és már a támadó harmadban megpróbál nyomást gyakorolni. Sok erős játékosa van, ugyanakkor a csapategység az elsőszámú fegyvere. Kérdésre válaszolva az ukrán játékos diplomatikusan azt válaszolta, nem jelent számára különlegességet, hogy orosz csapat ellen kell futballoznia, profi labdarúgónak tartja magát, aki mindig a következő feladatra koncentrál.

Haratyin arra a kérdésre, hogy elégedett lenne-e a döntetlennel, azt felelte, hogy minden futballista célja a győzelem egy mérkőzésen.

Kubatov: mindennel elégedett vagyok, majd jövőre...

Akár egy jó támadásnak is örül Kubatov Gábor, az FTC elnöke. A sportvezető néhány órával a mérkőzés előtt az MTI-nek azt mondta, hét évet vártak arra, hogy a Ferencváros visszakerüljön a nemzetközi kupaszereplők közé:

"A célunkat elértük, innentől kezdve minden jó támadás, minden szerzett gól és pont boldogságot jelent, mindenféle elvárás nélkül tudunk futballozni."

Hangsúlyozta, ugyan a házigazda moszkvai együttes két vereséggel kezdte a sorozatot, de így is esélyesként fogadja a magyar bajnokcsapatot.

"Azért ne legyünk naivak, ez egy nagyon nehéz meccs lesz. Rendkívül erős játékosállománnyal, komoly múlttal és stabilitással a hátuk mögött állnak fel velünk szemben, és nyilván ők a mérkőzés esélyesei, de mi fradisták vagyunk és hiszünk abban, hogy bárki is az ellenfél, valahogy meg tudjuk őket +rajzolni+ a végén." - fogalmazott.

Kubatov Gábor elmondta, az Újpest elleni derbin rossz játékkal is 1-0-ra tudott nyerni egy csapat, "képzeljük csak el, ha jól játszunk, micsoda győzelem lett volna". Hozzátette, biztos benne, hogy a moszkvai összecsapáson már mindenki sokkal koncentráltabb lesz, ráadásul a játékosoknak is meg kell mutatniuk, hogy mi tudnak, ha esetleg tovább akarnak lépni.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a magyar idő szerint 18.55 órakor kezdődő összecsapáson, azt mondta: mindennel elégedett, majd jövőre...

"Most először meg kell nyerni a magyar bajnokságot, ami egy bravúr lenne, hiszen ezt még senki sem tudta véghez vinni a nemzetközi kupaszereplés mellett. Aztán újra be kell kerülni a kupába, pontokat szerezni, és egy jó sorsolással esetleges megcélozni a csoportban a továbbjutást érő második helyet" - nyilatkozta Kubatov Gábor. Kiemelte, a mostani idényben felmérik az erőiket, hogy a sikeres nemzetközi szerepléshez mely posztokon kell további erősítéseket végrehajtani, ezeket pedig meg fogják tenni.

A CSZKA edzője dicsérte a Fradit

Az eddigi két vereség miatt nagyon meghatározó lesz az a két mérkőzés, amelyet a CSZKA Moszkva a Ferencvárossal fog játszani - jelentette ki Viktor Goncsarenko, a CSZKA vezetőedzője.

"A Ferencváros elleni meccsek meglátásom szerint jelentősen befolyásolják a csoport sorsát. Figyelembe véve, hogy két mérkőzést elveszítettünk, ez a két összecsapás meghatározó lesz" - nyilatkozott az orosz hadsereg csapatának trénere.

"Az együttes jó hangulatban készül" - tette hozzá.

Goncsarenko elmondta, hogy elemezték az FTC nemzetközi és hazai bajnoki találkozóit, és megfigyelésük szerint a magyar csapat stílusát a labdatartás, az építkező támadás jellemzi, ritkák a hosszú passzok. A vezetőedző úgy véli, ebből a szempontból a Ferencváros hasonlít a másik két csoportriválisra, a Ludogorecre és az Espanyolra.

A szakember kiemelte: a magyar együttesben sok a légiós, és a középpályát ukrán játékosok határozzák meg. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Ferencváros edzőjével, Szerhij Rebrovval még nem találkozott, a csütörtöki nap jó alkalom lesz a megismerkedésre.

Saját csapata taktikájáról Goncsarenko úgy fogalmazott: a CSZKA nem kíméli majd magát, kezdeményezni fog, ha lehet, már az ellenfél térfelén. Mint mondta, a céljuk egy korai gól, mert annak nagyon fontos lélektani hatása lenne.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×