eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lőrincz Viktor a negyeddöntőben kikapott, Kiss Balázs kiesett Minszkben

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Viktor egy győzelem után a negyeddöntőben veszített, míg Kiss Balázs (97 kg) első összecsapásán kikapott és kiesett szombaton a minszki Európa Játékok birkózótornáján.

Az Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktor a nyolcaddöntőben a svájci Ramon Betscharttal találkozott, aki ideális riválisnak tűnt a bemutatkozáshoz.

A BHSE kötöttfogásúja lényegesen jobb birkózó a svájcinál, és ezt bizonyította is a meccsen, igaz, az első menetben kicsit ráijesztett az érte szorítókra, miután a svájci intését (1-0) követően elrontotta lentről a pörgetést, ellenfele visszafogott, és Lőrincznek tusveszélyes helyzetből kellett kimenekülnie (1-2).

A szünet után aztán gyorsan megnyugtatta a magyar edzői stábot, néhány másodperc elteltével állásból összefogott a svájci karjai alatt, és négy pontért hátára dobta riválisát (5-2). Ezután úgy tűnt, már csak arra törekedett, hogy a lehető legkisebb energiabefektetéssel védekezzen és lepörgesse az órát, és végül magabiztos győzelmet aratott.

Az elődöntőért már jóval keményebb ellenfél következett, az idei Eb-ezüstérmes azeri Iszlam Abbaszov.

A meccs elején szinte semmi sem történt, egyik fél sem "szántotta fel" a szőnyeget, hogy akciózzon, így a menet közepén érkezett is az intés, Lőrinczet büntették (0-1). Az azeri próbálkozhatott lentről, ám hiába kapott kifejezetten sok időt a bíróktól, sem kiemelni, sem pörgetni nem tudta a magyart.

A második menetben aztán nagyobb tempóra váltott Lőrincz, egyértelműen ő volt az aktívabb, de amikor a mérkőzésvezető már emelte a kezét Abbaszov intéséhez, az azeri derékra támadott és mögé került (0-3), ami eldöntötte a meccset. Az utolsó másfél percben már hiába ment előre Lőrincz, riválisa jól állt a lábán.

"Fél menet felét kellene kibírnom lábon és nem tudom megcsinálni, elképesztő - csattant fel a szőnyegről lejőve Lőrincz, aki abban bízhat, hogy Abbaszov az esti elődöntőben is nyer és vigaszágra segíti őt. - Jó formában éreztem magam, de mostanában egyszerűen mindig ez van, lefelezem magam a világversenyeken. Minden tornát megnyerek, csak azokat nem, amiket kéne."

Sike András szövetségi kapitány versenyzőjéhez hasonlóan feldúlt volt a vesztes negyeddöntő után.

"Ilyen hibát nem lehet csinálni ezen a szinten. A legdühítőbb, hogy Viktor tisztában volt vele, mire figyeljen, külön figyelmeztettük, hogy az azeri bal kézzel indít és megy be derékra, arra vigyázzon" - mondta a szakvezető.

Kiss Balázs nem bírt a szerbbel

A 2009-ben világbajnok Kiss Balázs a tavalyi októberi budapesti vb-n szerzett ötödik helye óta első világversenyén lépett szőnyegre. Rögtön régi jó ismerősével, a szerb színekben versenyző Mihail Kajalával kellett megküzdenie.

A két birkózó számos alkalommal küzdött már meg egymással, a mostani csatájuk is hasonló volt a korábbiakhoz, óriási küzdelem jellemezte szinte végig, és a lenti birkózás döntött.

Az első menetben Kajalát intették (1-0), ám a BVSC klasszisa nem tudott akciót csinálni rajta, majd a másodikban Kissnek (1-1) kellett lemennie, Kajala pedig kétszer is pörgette (1-5), igaz, nem igazán szabályosan, mivel az első előtt jól láthatóan a combja felső részénél fogta össze riválisát, ám megkapta rá a pontokat, amiktől a videózás után sem fosztották meg. A rossz challenge miatt így az utolsó másfél percben ötpontos hátrányban kellett küzdenie Kissnek, aki nem tudott faragni hátrányán.

"Nem hiszem el, jó volt a védekezés, erre megcsinálja lábon és engedik - dühöngött a meccs után Kiss Balázs. - Jól ment a meccs, az elsőben le akartam küldetni, de jól védekezett, erős volt, aztán nyilvánvaló volt, hogy visszakapja a lehetőséget, de 1-1 után lehajtottam volna a szőnyegről. Dühítő, ráadásul nem fog vigaszágra vinni."

Kissnek végül igaza lett, mert Kajala elveszítette következő mérkőzését, a magyar pedig így kiesett.

A szombat esti programban Torba Erik a 60 kilogramm döntőjében, Lőrincz Tamás pedig a 77 kiló egyik bronzmérkőzésén lép szőnyegre.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×