eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Japán Nagydíjának otthont adó szuzukai pályán 2018. október 4-én. A futamot október 7-én rendezik.
Nyitókép: (MTI/EPA/Diego Azubel)

Történet a gladiátor Verstappenről és az "agyalágyult" Oconról

Ha Magyarország a 10 millió futball-szövetségikapitány országa, akkor a földgolyón 7,6 milliárd Formula-1-szakértő él: szinte mindenki megnyilvánult a fizikai konfliktussá fajult vasárnapi Verstappen-Ocon versenybaleset után. Ha versenybaleset volt.

Az igazán fontos dolgok már eldőltek a Formula-1 2018-as idényében. Október utolsó vasárnapján gazdára talált az egyéni világbajnoki cím - Lewis Hamilton ötödik vb-elsőségét ünnepelhette Mexikóban -, most vasárnap pedig Brazíliábana konstruktőrök versenyét is behúzta csapatával, a Mercedesszel.

Interlagos után azonban mégsem a Mercedes-istálló zsenialitásától hangos a szaksajtó.

Történt ugyanis, hogy a már lekörözött, de friss abroncsokkal felszerelt francia Esteban Ocon úgy érezte, visszaveheti körét a versenyben élen álló holland Max Verstappentől. Az eredmény egy, a holland futamgyőzelmébe kerülő ütközés lett,

a futam után pedig egymásnak ment a két legény - pontosbban Verstappen Oconnak: meglökdöste, megráncigálta és trágár szavakkal szidalmazta a Force India versenyzőjét,

az interjúk során pedig azt mondta, sose kerüljön a szeme elé a francia.

"Minden jól alakul, az autó fantasztikus, aztán jön egy ilyen idióta, aki kilök" - fogalmazott, nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében.

Ocon ezt követően azt állította, Verstappen meg akarta őt verni, de ő - mint mondta - már hozzászokott a holland mentalitásához,

"van előélete a Forma-1-ben, és sosem fog megváltozni".

A versenyigazgatóság kevéssel az események után beidézte a két érintettet, és a Red Bull-os

Verstappent két nap, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által felkínált közmunkára ítélték.

(Oconnak az incidens miatti 10 másodperces boxutcai "stop and go" büntetését nem toldották meg semmivel.)

Az incidenst követően több volt és jelenlegi F1-szereplő megnyilvánult. A francia-kanadai exvilágbajnok (1997) Jacques Villeneuve a Motorsport.comnak megszólalva kínosnak és nevetségesnek nevezte Ocon körvisszavételét: "Miután mindenki látta, hogy mit csinált, a csapatrádión még annyit sem mondott, hogy bocsánat." Ennél is továbbment:

"Nincs érzéke a versenyzéshez, egyáltalán nem mennek neki a versenyhelyzetek, ez az elmúlt két évben kiderült. Sosem tanul az esetekből, és persze sosem ő a hibás."

Közben pedig a heveskedő Verstappent az egekig magasztalva védelmezte, aki a verseny elején az energia-visszatápláló rendszer (DRS) nélkül előzgetett:

"Mit akarunk látni? Érzelmeket! Gladiátorokat!"

Nem így a Force India csapatfőnöke, Otmar Szafnauer, aki a Sky Sportsnak ennyit mondott: Esteban csak azt tette, amit kértek tőle.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója viszont épp azt tartja nagyon rejtélyesnek, hogy

épp az az "agyalágyult" Ocon üt ki a versenyből egy Mercedes-rivális Red Bullt, akinek "2020-ra már beígértek egy Mercedes-ülést".

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szerint viszont Oconnak örülnie kell, hogy "ennyivel megúszta". A vezető külön felhívta a figyelmet arra, hogy legyőzték a Mercedeseket és megelőzték a Ferrarikat, "erre jön egy lekörözött versenyző, és elront mindent".

Amikor Verstappen és Ocon a versenybírósági tárgyalásról kijöttek, futtában gyorsan kezet ráztak, de jól érzékelhetően inkább a kameráknak szólt, semmint a kiengesztelődés jele volt. Ezt bizonyítja Verstappen kisvártatva a Ziggo Sportnak adott interjújának kulcsmondata:

"Nem bántam meg semmit."

Ross Brawn, Michael Schumacher egykori ferraris sikereinek egyik kovácsa, az F1 jelenlegi sportigazgatója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Max Verstappen pályafutásának következő lépése az lenne, hogy megtanuljon uralkodni az érzelmein.

A pályán zajlott konfliktust egyébként közelről nézte a friss világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton, aki egyszerű versenybalesetnek minősítette a kakaskodást. Az esetet képernyőről szemlélő Damon Hill és Felipe Massa viszont amondó: Verstappen lehetett volna olyan belátó, hogy helyet hagy Oconnak, így futamot nyerhetett volna. Hill - Ross Brawnnal egyetértésben - még azt is elmondta,

a brazil Ayrton Senna is mindig tanult a korábbi hibákból.

Az aszfalton a szabályok szerint ugyanakkor - a versenybírósági döntés alapján - Ocon volt a hibás, aki kedden a közösségi médián keresztül "mély sajnálatát" fejezte ki amiatt, hogy kilökte a versenyből az élen álló Verstappent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×