eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Vizes vb: fontos munkája lesz az önkénteseknek

Nyolcvankét nappal a magyarországi vizes világbajnokság rajtja előtt vasárnap délelőtt megkezdődött az önkéntesek képzése.

A Pesti Vigadóban megtartott első rendezvényen a vb 3500 önkéntese közül nyolcszázan vettek részt. Elsőként Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy mivel Budapest és Balatonfüred a mexikói Guadalajara visszalépése miatt két éve kapta meg a rendezés jogát, így a magyar szervezőknek csak fele annyi idő állt a rendelkezésükre a felkészülésre, mint más világbajnokságok esetében.

"Óriási szükségünk van rátok" - hangsúlyozta az államtitkár. Elmondása szerint a szervezésben egyik legfontosabb szerepkört ellátó önkénteseknek hat sportág eseményein, összesen harminc területen kell tevékenykedniük a világbajnokság idején.

"Jól felkészült, odaadást tanúsító, és önállóan is helytálló, segítő társakra van szükség" - fogalmazott Szabó Tünde. Kifejtette, biztos abban, hogy az önkéntesek helyt fognak állni a világ egyik legnagyobb sporteseményén. Zárásként kiemelte, csak velük együtt lehet megmutatni a világnak, hogy Magyarország igazi sportnemzet.

Gyárfás Tamás, a nemzetközi szövetség (FINA) végrehajtó bizottságának alelnöke röviden csak annyit mondott, most érzi igazán, hogy hamarosan kezdődik a világbajnokság.

Mocsai Lajos, az önkéntesek szervezéséért és képzésért felelős Testnevelési Egyetem (TF) rektora azt mondta: "ez az a terület, amelyben nem hibázhatunk, mert egy szarvashiba az egész fantasztikus szervezésre is rányomhatja a bélyegét".

A rektor elsősorban a kommunikáció színvonalát hangsúlyozta, mert csak ennek segítségével lehet kiépíteni azt a bizalmat, amely megalapozhatja a hitelességet. Hozzátette, a jó önkénteseknek széles felkészültséggel kell rendelkezniük, feladatukat fegyelmezetten kell ellátniuk, ugyanakkor megfelelő kreativitás is szükséges a részükről ahhoz, hogy pszichés teher alatt is képesek legyenek megoldani a váratlan helyzeteket.

Mocsai kiemelte, a tökéletesség helyett a professzionalizmusra kell törekedni, mert azzal helyre lehet hozni a hibákat. Azt kérte az önkéntesektől, érezzék át, hogy a saját területükön tulajdonképpen ők az igazgatók. Végezetül azt kívánta nekik, hogy később majd úgy gondoljanak vissza az önkéntességükre, mint életük egyik legemlékezetesebb és legfelejthetetlenebb élményére.

Összesen hatezer jelentkezőből választják ki azt a 3500 főt, akik a legalkalmasabbak az önkéntes feladatok ellátására, de ezen kívül még lesz egy olyan tartalékcsapat is, amelynek tagjai a bárhol megüresedő helyekre bevethetőek lesznek.

Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a július 14. és 30. között sorra kerülő világbajnokságra hétezer akkreditált résztvevő érkezik, az augusztus 7. és 20. között rendezendő masters vb-re pedig 12-14 ezer versenyzőt várnak. Kitért arra is, hogy a két vb-t számos rendezvény egészíti ki, így Budapesten tartja majd tisztújító kongresszusát a FINA, amelynek ezerfős gálavacsoráját az Operaházban rendezik meg.

Az ügyvezető igazgató beszélt a vb gazdasági hasznairól is. Tájékoztatása alapján az új létesítmények építése ötezer főnek adott munkát, s a vb kapcsán a Margitszigeten és Balatonfüreden is olyan a beruházások valósultak meg, amelyekre a világbajnokság nélkül nem, vagy csak később került volna sor. Végül azt emelte ki, hogy a vizes világbajnoksággal Magyarország nemzetközileg is felértékelődik, ugyanakkor hatására fellendülhet a sport és a turizmus is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×