eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György

Győri siker az evezős évadnyitón

A Győri Atlétikai Club A jelű férfi nyolcasa nyerte az abszolút versenyt az evezősök szombati évadnyitóján, a 27. Gróf Széchenyi István emlékversenyen és 7. Nemzetközi Budapest Kupa Regattán, amelyre 12 országból 77 csapat 620 versenyzője nevezett.

A Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezős Szövetség és a Magyar Evezős Szövetség által szervezett viadal során az Óbudai-sziget északi csücskétől indultak a résztvevők és a sziget menti Duna-ágat követve a Margitsziget budai oldalánál, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi csónakházának vonalában értek célba. A táv 4500 méter volt.

A Budapest Kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezős életbe, felpezsdítse a 60-as évekig jelentős helyi amatőr és elit evezős életet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető testmozgás, mely bármely korban elsajátítható és űzhető, télen, nyáron.

A regatta névadója, Gróf Széchényi István az 1820-as években tett angliai útja alatt szeretett bele az evezésbe, mint mozgásformába, és hazatérve barátjával, Wesselényi Miklós báróval, el is kezdte népszerűsíteni a sportot. Angol barátjával 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett saját hajóján. Ez az időpont számít a magyar evezős sport kezdetének.

Erre emlékezve idén ellátogatott a versenyre a brit evezős szövetség elnöke, Annamaria Phelps és a Nemzetközi Evezős Szövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

A Budapest Kupa Regatta keretében életre hívták a "Plusz egy kromoszóma" sprint ergométer futamot, ahol olimpikonok a Down Alapítványból érkező lelkes sportolókkal közös csapatokban mérték össze erejüket ergométeres evezős futamokban. Az ergométeres verseny részeként 500 méteres bemutató versenyt húztak más sportágak versenyzői, olimpikonjai is. Az eseményen ott volt többek között a három riói olimpikon evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz, Simon Béla és Juhász Adrián, valamint a cselgáncsozó Karakas Hedvig, a kajakos olimpiai bajnok Horváth Gábor, valamint az öttusázó Földházi Zsófia is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×