eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiperelték az állami jutalmat a maratoni kajak-kenusok

Jár a jutalom a magyar kajak-kenu maratoni szakág válogatott versenyzői számára – ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete csütörtökön.

216 millió forintról és kamatairól van szó, amelyet már három éve hiába várnak a sportolók. Mindeközben minden más érintett versenyzőnek fizetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A sportolók, miután semmilyen peren kívüli fórumon tudtak előrébb lépni, még Orbán Viktor miniszterelnököt is megkeresték levélben.

Végül a maratoni kajak-kenusok polgári pert indítottak.

A kolumbiai Caliban három évvel ezelőtt öt arany- és két ezüstérmet szereztek a maratoni kajak-kenusok. A sportolók úgy számolhattak egy 2013-as kormányrendelet alapján, hogy az olimpiai jutalmak felét kaphatják: az aranyért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió, a bronzért 10 millió, míg a negyedik, ötödik, hatodik helyezésért 7,5 millió, 5 millió és 4 millió forint jár nekik. Igen ám, de a MOB nem fizetett, amit azzal indokolt, hogy az EMMI nem biztosította az ehhez szükséges állami forrást.

„Hogy csalódott voltam, az nem kifejezés” – közölte az Átlátszóval Györe Attila. „Tizenegy világbajnoki aranyat úgy szereztem, hogy mellette tűzoltóként dolgoztam, mert a maratoni szakágat nem dotálták. Így amikor a kolumbiai világjátékok előtt erre ígéretet tettek nekünk, úgy éreztem, hogy végre egyszer az életemben elismerik a teljesítményemet.” Ennek ellenére Györe Attilának és sporttársainak azzal kellett szembesülniük, hogy még sem kapnak semmit. Úgy, hogy közben másokat kifizettek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×