INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A győzelem közelsége is teher a sportolóknak

Infostart / InfoRádió
Az a csapat fog nyerni, amelyik mentálisan is elviseli a terhet - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó sportpszichológus. Az olimpikonok felkészítésében is részt vevő Szabó Nikolett szerint a győzelem közelsége is nehéz. Hétvégén a Veszprém férfi kézilabdacsapata a biztos nyerésből, kilencpontos vezetésből vesztette el 39-38-ra hétméteresek után Kölnben a Bajnokok Ligája döntő mérkőzését.

„Minden sportágnál – csapatban és egyéniben is – nagyon fontos a fizikai edzés és felkészültség, de ugyanilyen fontos, hogy mentálisan is fel legyenek készülve a sportolók” - mondta a sportpszichológus.

„Nyilván más a csapat, és más az egyéni sport. A csapatsportnál csapatjátékra van szükség, így itt különösen fontos a mentális felkészülés. Fontos, hogy felkészüljünk bizonyos helyzetekre, hogy tudjunk reagálni, illetve hogy a csapattársak között is rendben legyenek a kapcsolatok” - részletezte.

A győzelem közelsége is teher a sportolóknak

A sportpszichológus szerint ha egy csapat nyerésre áll, az ugyanúgy tud egyfajta mentális terhet okozni, mint ha vesztésre áll.

„Ha az emberek nem tudják megfelelően kezelni a stresszhelyzetet, illetve azt, hogy nyerésre állnak, akkor a teher túl nagy lehet, elkezdhetnek hibázni. Ilyenkor összességében romlik a rendszer, az összhang, a kohézió, és az egyik hiba után jön a másik” - véli Szabó Nikolett.

„A mentális felkészülés sokat segíthet az ilyen helyzetekben, és nagyon hiányozhat is” - tette hozzá.

„Minden játékosnak meg van a maga szerepe, helyzete mind a pályán, mind mentálisan. Minden csapatban, csoportban vannak vezető egyéniségek, vannak, akik húzzák a másikat, illetve vannak, akik követik a többieket” - közölte.

„Hiába van két ugyanolyan csapatunk vagy egyéni sportolónk, az fog nyerni a kettő közül, amelyik mentálisan is el tudja viselni a terhet” - fogalmazott a sportpszichológus.


A címlapról ajánljuk