eur:
393.8
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
F1: Hamilton gumimágiával nyert

F1: Hamilton gumimágiával nyert

Lewis Hamilton nyerte a Formula-1-es Monacói Nagydíjat, miután az esőgumikról egyből ultralágy gumikra váltott, amelyekkel 46 kört teljesített. Daniel Ricciardo csapata hibája miatt második helyen ért célba. A dobogó harmadik fokára Sergio Perez állhatott fel.

Az időmérő edzésen meglepetésre Ricciardo autózta a legjobb időt. Csapattársa, a Barcelonában győztes Max Verstappen már a Q1-ben összetörte a RedBullt. Az ausztrál mellé az első sorba Rosberg állhatott fel, Hamilton harmadik lett, Vettel negyedik.

A mezőny az esőben a biztonsági autó mögött kezdte meg a körözést, amikor pedig a safety car elhagyta a pályát, a falnak csapódó Palmer miatt kellett virtuális biztonsági autós fázist beiktatni, majd Raikkonen csúszott neki a szalagkorlátnak. Amikor a verseny érdemben elkezdődött, Ricciardo elhúzott az élen, mögötte Rosberg a 17. körig feltartotta Hamilton, akkor - gyakorlatilag csapatutasításra - elengedte csapattársát. Az élmezőnyből a negyedik helyről Vettel váltott először átmeneti esőgumikra, de nem nyert pozíciót, sőt, Perez is megelőzte.

A 21. körben egy komoly kakaskodás után Magnussen és Kvjat autója akadt össze. Verstappen a bokszutcából rajtolva ekkor már a 10., pontszerző helyen autózott. Két körrel később Ricciardo is megkapta az átmeneti esőgumikat, Hamilton azonban maradt kinn a pályán. A 27. körben a gyorsan száradó pályán Ricciardo utolérte az esőgumin köröző Mercedest, de megelőzni nem tudta.

A 31. körben Ericsson váltott először száraz, ultralágy gumikra. Egy körrel később Hamilton, Rosberg és Vettel is száraz gumikra váltott, újabb egy körrel később Ricciardo is váltott, ám csapata nem készítette elő a kerekeket, így rengeteg időt veszített, és csak Hamilton mögé tudott visszatérni a pályára.

Hamilton ultralágy gumikon vezetett, Ricciardo szuperlágyon a második, Perez és Vettel lágy gumikon a harmadik-negyedik volt. Rosberg a hatodik helyre csúszott vissza. A 35. körben Verstappen az időmérő edzés után ismét összetörte a RedBullt. Két körrel később Hamilton elrontotta az alagútkijárat utáni sikánt, kissé levágta azt, de zárta az ívet, így Ricciardo maradt mögötte sőt, le is szakadt kissé. Az 50. körben a csapatutasítás ellenére a két Sauber összeütközött. A virtuális biztonsági autós fázis után Ricciardo ismét keményen üldözőbe vette Hamiltont. Hátrébb Rosberg ugyan megelőzte Alonsót, de kissé levágta a kanyart, így visszaengedte maga elé a spanyolt. Vettel Perezt üldözte, de hibázott, így lemaradt a mexikóitól.

Hamilton végül 46 kört tett meg az ultarlágy gumikon, és megnyerte a versenyt. Ricciardo az élről rajtolva csapata kerékcserés hibája miatt lett második. A dobogóra még a Force India versenyzője, Sergio Perez állhatott fel. Vettel negyedik, Alonso ötödik, Hülkenberg az utolsó pillanatos előzéssel hatodik lett. A hetedik helyen Rosberget intették le, a nyolcadikon Sainzot, a kilencediken Buttont. Az utolsó pontszerző helyen Massa ért célba.

A világbajnokságot Rosberg vezeti 106 pontjával, Hamilton feljött a második helyre 82 pontjával, Ricciardo 66, Raikkonen 61, Vettel 60 pontos.

A Formula-1-es világbajnoki sorozat június 12-én Kanadában folytatódik. A Magyar Nagydíjat július 24-én rendezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×