eur:
394.35
usd:
370.59
bux:
66205.26
2024. április 16. kedd Csongor

A NOB szerint nem befolyásolja az előkészületeket a brazil elnök elleni eljárás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint nem befolyásolja az augusztusi, riói olimpia előkészületeit a Dilma Rousseff brazil államelnök elleni bizalmatlansági eljárás.

A dél-amerikai ország parlamentjében az alsóházi képviselők több mint kétharmada az államfő elleni bizalmatlansági eljárás megindítására szavazott vasárnap, ami újabb lépést jelent Rousseff hivatalból való elmozdítása felé.

A NOB hétfői közleménye úgy fogalmaz: az előkészületek már előrehaladott fázisban vannak, ezért sokkal kevésbé befolyásolják az ilyen jellegű politikai kérdések, mint korábban.

"Láttuk, hogy nagy előrelépés történt, és továbbra is bízunk benne, hogy az augusztusi olimpia sikeres lesz" - közölte a NOB, amelynek koordinációs bizottsága a múlt héten végezte le a végső ellenőrzéseket a riói helyszíneken.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff ellen a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményeztek bizalmatlansági indítványt. Az ellenzék emellett azzal vádolja Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák a baloldali elnököt, de Rousseff hivatalosan nem gyanúsítottja az ügynek.

Ügye ezután a felsőház elé kerül, ahol már az egyszerű többség is elég ahhoz, hogy meginduljon az államfő felelősségre vonási eljárása.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:23
2024. április 16. 14:48
×
×
×
×