eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bach: nem befolyásolja a riói játékokat a zikaláz

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke üdvözölte a Dél-Amerikában terjedő zikavírus elleni intézkedéseket, s kijelentette, az augusztusi riói játékok nincsenek veszélyben.

A német sportvezető kiemelte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett hétfőn, s jelezte, biztos benne, hogy a sportolóknak nem kell aggódniuk az olimpiai szereplésük miatt.

"A WHO döntése nagyban segíti a tudatos védekezést, valamint további forrásokat biztosít a vírus terjedésének megakadályozására" - mondta Bach Los Angelesben, a kaliforniai egyetemen tartott sajtótájékoztatóján.

A NOB-elnök hozzátette, szoros kapcsolatban állnak a WHO-val, amely eddig nem rendelt el kiutazási tilalmat a vírus által érintett területekre.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója hétfőn azt mondta, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

A riói szervezők a múlt héten jelezték, mivel az olimpia augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

"Nemcsak a WHO-val, hanem a szervezőbizottsággal és mind a 206 nemzeti olimpiai bizottsággal kapcsolatban állunk, utóbbiak pedig a nemzeti egészségügyi szervezetükkel egyeztetnek" - mondta Bach. "Mindez arról biztosít minket, hogy a riói olimpia idején a sportolók és a nézők számára is megfelelőek lesznek a körülmények."

A WHO múlt hétfői közleménye szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a moszkitók által terjesztett zikavírus. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×