INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A WADA felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző labort

InfoRádió / MTI
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző labor működési engedélyét.

A döntésre - amely azonnali hatállyal életbe lépett - a WADA vizsgálóbizottságának ajánlására, a tavaly kirobbant doppingbotránnyal kapcsolatos hétfői bejelentések következményeképpen került sor.

A határozat értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat pedig biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.

A moszkvai labor vezetői 21 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A WADA hamarosan létrehoz egy eseti fegyelmi bizottságot az ügy alapos kivizsgálására.

Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség (VFLA) és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

A címlapról ajánljuk