INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Óriási dologra készül Kemény Dénes

Infostart / InfoRádió
Megtérülnek a különféle uszodaépítési programok - hangsúlyozta Kemény Dénes az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke szerint ha sikerül végigvinni az elképzeléseket, minden tízéves gyerek fog tudni úszni Magyarországon és biztosított lesz az átlagemberek napi uszodai mozgása, ami kórházi betegek számának csökkenésében is megmutatkozik majd. A teljes beszélgetést pénteken este hat órától hallgathatják meg.

Kemény Dénes utalt arra, hogy 2000-től számos uszoda épült már az országban, többnyire állami vagy önkormányzati pénzekből. Az újonnan épülők forrása viszont már a látványsportok társasági adótámogatása.

A már megkezdetteken túl további nyolc uszodára van már érvényes pályázat, amelyhez már gyűjtik a társaságiadó-forrásokat az építtetők - jelezte Kemény Dénes. Hozzátette: ezeken az úgynevezett TAO-s uszodákon túl működik olyan tanuszoda-építési, illetve járásközpont-uszoda építési program, amely a kormány saját kezdeményezése.

"Ezt olyan saját elképzeléssel spékeltem meg, amit beépítenek a programba, hogy vagy tanuszoda, vagy versenyuszoda ne legyen messzebb egyetlen egy magyar iskola diákjától sem 15 kilométernél. Ez azt jelenti, hogy ha ilyen távolságra lesz bármelyik magyar diákhoz az uszoda, akkor a mindennapos testnevelésbe a 4. osztályosoknál be lehet iktatni a heti két óra úszásoktatást. Magyarul ha ez a program megvalósul, minden tíz éves gyerek fog tudni úszni" - hangsúlyozta Kemény Dénes.

"Szerintem még soha nem volt ilyen az országban, ha ezt sikerül megvalósítani, az óriási dolog" - jegyezte meg a vízilabda szövetség elnöke.

Hozzáfűzte, hogy a további elképzelések szerint 50 kilométerenként pedig versenyuszoda épülne.

"Ez azt jelenti, hogy ha valaki tehetséges és nem balszerencsés, akkor nem 50, hanem 20-30 kilométeren belül versenyuszodába tud járni sportolni" - mutatott rá Kemény Dénes.

Úgy vélte, ha ezt az elképzelést sikerül végigvinni, integrálva a többi uszodaépítési programba, akkor ebben a kormányzati ciklusban olyan komoly előrelépés történne, amelynek befektetését az állam visszakapja. Ennyivel kevesebbet kell ugyanis a későbbiekben a társadalombiztosításnak kórházi kezelésekre, gyógyszerekre költeni.

"Az átlagemberek napi uszodai mozgása csökkenteni fogja a kórházi betegek számát" - hangsúlyozta Kemény Dénes.

 A Magyar Vízilabda Szövetség elnökével, Kemény Dénessel készült interjút teljes terjedelmében meghallgathatják pénteken este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk