eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A brit összetartozás gondolata is győzött Londonban

Az újból felfedezett brit nemzeti önazonosság ünnepeként értékeli a brit sajtó a londoni olimpia két hetének örökségét.

A hétvégi Financial Times szerkesztőségi írása szerint az olimpia megmutatta, hogy Nagy-Britannia mint nemzet sokkal nagyobb békében él önmagával, mint ahogy azt sokan feltételezték.

Amikor Nagy-Britanniában a bevándorlás, az integráció és a nemzeti önazonosság kerül a figyelem középpontjába, annak általában negatív kicsengése van. Ha azonban a Team GB lelkesítő teljesítményének van valami tanulsága ebből a szempontból, az az, hogy e kérdéseknek nem kell ilyen mértékű tépelődésre okot adniuk - áll a londoni gazdasági napilap írásában.

A Financial Times szerint az Egyesült Királyság nemzeti önazonosságát a legutóbbi időben megkérdőjelezte például a Skócia függetlenné válásáról meghirdetett népszavazás, vagy multikulturalizmussal mint társadalmi modellel kapcsolatos aggályok.

A játékok korai időszakában indulatokat szított, hogy a brit olimpiai csapat labdarúgó-válogatottjának egyes walesi és skót játékosai nem énekelték a nemzeti himnuszt a mérkőzések előtt. Elhangzottak kifogások azzal kapcsolatban is, hogy nem Nagy-Britanniában született olimpikonok versengenek brit színekben.

Az ország többsége azonban mindezt bölcsen figyelmen kívül hagyta, és az esetek zömében a versenyzők is megmutatták, hogy a "britséget" nem olyan nehéz megérteni, ahogy a politikusok gyakran gondolják. Sir Chris Hoy kerékpárversenyző, aki minden más brit sportolónál több olimpiai aranyat gyűjtött pályafutása során, mindezt "lefegyverző egyszerűséggel" fogalmazta meg, amikor kijelentette: "skót vagyok és brit ... azt hiszem, az ember mindkettő lehet egyszerre" - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint a többszörös önazonosság e könnyed értelmezését a Team GB más sztárjai is vallják, köztük Jessica Ennis aranyérmes hétpróbázó, akinek édesapja jamaicai, vagy Laura Bechtolsheimer, aki Németországban született, és Nagy-Britanniának nyert olimpiai aranyat díjlovaglásban.

A brit olimpiai csapat versenyzőit éltető szurkolók olyan ország portréját vázolták fel, amelyet - legyen bármilyen zűrös és meghatározhatatlan is önazonossága - nem zavar saját sokszínűsége. Ez a szellemiség a legnagyszerűbb örökség, amelyet a 2012-es londoni olimpia hátrahagyhat - írta összegzésében a Financial Times.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap - mindezt statisztikákkal is alátámasztotta. A lap megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett országos felmérés során a megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy az olimpia rendezési módja és a Team GB sikerei nyomán most büszkébb brit mivoltára, mint korábban. Húsz százalék úgy nyilatkozott, hogy most inkább érzi magát britnek, mint angolnak, skótnak vagy walesinek, 29 százalék szerint pedig a londoni olimpia nyomán valószínűbbé vált, hogy sikerül egyben tartani az Egyesült Királyságot. A felmérésbe bevontak 38 százaléka még azt is bevallotta, hogy az olimpiai játékok idején legalább egyszer sírva fakadt a brit sikerek feletti meghatottságában.

A londoni olimpia kiemelkedő sikerének egyszemélyi politikai győztese Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere. A The Sun megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy ha a Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Pártot a 2015-ben esedékes következő választásokon nem David Cameron miniszterelnök, hanem Johnson vezetné, akkor jelentősen megnőnének a párt győzelmi esélyei.

A felmérés során még a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt szavazóinak 10 százaléka is azt mondta, hogy nagyobb valószínűséggel lenne hajlandó a torykra szavazni, ha a konzervatívok élén Cameron helyett Johnson állna a következő választások idején.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×