eur:
393.38
usd:
368.13
bux:
66139.11
2024. április 24. szerda György

Eurochallenge Kupa: nem jutott döntőbe a Szolnok

A harmadik helyért mérkőzhet a Szolnok vasárnap a kosárlabda Eurochallenge Kupában, mivel a debreceni négyes döntő pénteki első elődöntőjében 64-60-ra kikapott a török Besiktastól.

A magyar bajnok az első félidőben - főként a csapatkapitány Báder Márton és a mezőny triplakirálya, Horváth Ákos révén - remekül tartotta a lépést az NBA-t megjárt légiósokra építő ellenfelével, a félidőben 30-33 volt az állás. Fordulás után az isztambuliak már tíz ponttal is elhúztak, a hajrá mégis izgalmasan alakult, de a kevesebbet rontó vendégek végül igazolták a papírformát.

A Főnix Csarnokban a kezdés előtt fél órával már igazi kupahangulat uralkodott, a legvérmesebb szolnoki hívek az egyik palánk mögött gyülekeztek zászlókkal-dobokkal, és hatalmas hangorkánnal fogadták a pályára kifutó magyar bajnokot, míg a Besiktas fülsiketítő füttyszó közepette mutatkozott be a közönségnek. A jósolt több száz fős török tábor végül csak harminc szurkolóból állt, a részükre elkülönített szektorok nagy része üresen maradt. A helyi hírek szerint a nagy roham vasárnapra várható.

A pontgyártást a törökök brit légiósa, az NBA-t is megjárt Pops Mensah-Bonsu - a teljes Eurochallenge-mezőny legjobb lepattanózója - kezdte, majd hazai oldalról Horváth Ákos köszönt be hármassal, aki viszont az idény legjobb tripladobója a sorozatban. Mills és Nikolov találatával a 6. percben 13-8-ra elléptek a Tisza-partiak, aztán mindkét oldalon sok helyzet kimaradt, a pontszegény nyitónegyed ezzel együtt a szolnokiaké lett. Néhány remekül kivédekezett támadásnak köszönhetően a folytatásban maradt a szolnoki előny, mígnem a túloldalon beindult Mensah-Bonsu, a 603 NBA-meccsen szerepelt Carlos Arroyo és az Erwin Dudleyből honosított Ersin Dagli, így egy 7-0-s roham révén a 17. percben már a Besiktas vezetett (26-27). A félidőben 30-33 volt az állás.

Az első húsz perc statisztikájából kitűnt, hogy Pór Péter együttese a mezőnykosarak, a két- és hárompontosok, illetve a büntetők százalékában is felülmúlta ellenfelét, amely viszont jobban lepattanózott (27/19), és héttel több pontot szerzett labdaeladásból. A két negyed legeredményesebbje a ghánai származású Mensah-Bonsu lett 11 ponttal és 8 lepattanóval.

Térfélcsere után a Szolnok egy játékrész alatt csak 10 pontot hozott össze, az ellenfél közben 10 pontra elhúzott. Mensah-Bonsu négy személyi hibával a kispadra ült, a távollétében a horvát Erceg dolgozott eredményesen a palánkok alatt. A 40-47-ről induló zárószakaszban a magyar csapat három pontra feljött (49-52), majd Mills találatával két és fél perccel a dudaszó előtt kiegyenlített (56-56). Az utolsó perc 58-60-ról kezdődött, Arroyo, Mills, majd ismét Arroyo büntetőzött hibátlanul, így a törökök végül hozták a papírformát, és bejutottak a fináléba.

Pór Péter vezetőedző:
"Gratulálok a Besiktasnak, bebizonyította, hogy nagyszerű csapat. Ha többször találkozunk vele, talán lett volna esélyünk. A vereségnek három oka volt: olyan agresszív védekezést kaptunk, amilyennel itthon nem találkozunk, az ellenfél sok támadólepattanót szedett, így kaptuk sorra a kosarakat második szándékból, harmadrészt nem sültek a tripláink, ráadásul a kemény gyűrűről messzire pattantak ki a labdák. Nagyot küzdöttünk, mindent megtettünk a sikerért. A holnapi nap a pihenés, délután kielemezzük a leendő ellenfél játékát, aztán jöhet a bronzmeccs. A Chalonnak jobban örülnék, mert velük már találkoztunk az idény során."

Ergin Ataman, a Besiktas vezetőedzője:
"Gratulálok a szolnoki csapatnak és a szurkolóknak is, nagyszerű hangulatot teremtettek. Ellenfelünk jól kielemezte a játékunkat, nemigen nyertünk még meccset 31 százalékos mezőnykosár-dobószázalékkal és összesen 9 gólpasszal. Vezettünk 10 ponttal is, de akkor sem tudtuk megtörni a Szolnokot, támadásban végig borzasztóak voltunk. Bosszant, hogy ilyen kevés rajongónk jött el Debrecenbe, remélhetőleg a döntőre többen jönnek, a környező országokból is."

Báder Márton, a Szolnok játékosa:
"Éreztünk egy kis esélyt a jóval tapasztaltabb ellenféllel szemben, az első negyedben sikerült is fölébe kerekedni. A Besiktas megérdemelten nyert, természetesen csalódottak vagyunk, de vasárnap meg akarjuk szerezni a bronzérmet."

Ersin Dagli, a Besiktas játékosa:
"A második félidőre megtaláltuk a játékunkat, de akkor sem volt könnyű dolgunk a keményen küzdő Szolnok ellen."

Eredmény, elődöntő:
Besiktas (török)-Szolnoki Olaj 64-60 (13-17, 20-13, 14-10, 17-20)
-----------------------------------------------------------------
pontszerzők: Erceg 17, Hawkins 13, Mensah-Bonsu 13, Arroyo 10, Dagli 8, Kemp 3, illetve Nikolov 13, Báder 11, Horváth 10, Mills 9, Gay 8, Trotter 7, Grebenár 2

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×