INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Egy "ismeretlen" edző lesz Guardiola utóda

Infostart / InfoRádió
Miközben a spanyol lapok azt találgatták már a hivatalos bejelentés előtt, ki lehet a távozni készülő Pep Guardiola utóda, a jelek szerint mindegyikük "mellélőtt". Miközben felvetődött Marcelo Bielsa, Luis Enrique, André Villas-Boas, Ernesto Valverde és Laurent Blanc neve is, a katalán klub máris bejelentette, ki lesz az utód. Jegyezzük meg a nevet: Tito Vilanova.

Persze, a Barca életét nap mint nap követők számára a berkeken belül egyszerűen Titónak becézett szőke edző neve egyáltalán nem ismeretlen. Arca sem, hiszen minden mérkőzésen ott ült Pep Guardiola oldalán a kispadon, ő volt a sikeredző első számú segítője.

Kiválóan ismeri a játékosokat, s kiválóan ismeri azt a rendszert, amelyben a csapat futballozik. Biztosan képes lesz a klub filozófiája szerint vezetni a jövőben az FC Barcelonát. Egyébként ezek azok a faktorok, amelyre Sandro Rosell elnök és Andoni Zubizarreta sportigazgató is felhívták a figyelmet a bejelentés után.

Pep Guardiola nagyon elismerően nyilatkozott az utódáról, megjegyezve, hogy jó választás, nem kétséges, hogy személyében olyan edző kerül a csapat élére, aki folytatja a hagyományokat. "Ha fizikailag nem is leszek itt, ha Titónak bármire szüksége van tőlem, rám mindig számíthat" - mondta Guardiola.

Vilanova jelölése, s Guardiola fogadkozása, mi szerint pihenni akar egy ideig, miután fizikailag és mentálisan is lemerítette az elmúlt négy év, erősített egy korábban viccesnek ítélt gondolatot: elképzelhető, hogy a Barcelona ezzel a lépéssel megteremtette a lehetőséget arra, hogy ha Guardiola kipihente magát, újra visszatérjen a csapat élére.

(Persze, a világsajtóban nyilvánosságra kerültek másfajta találgatások is. Ezek között szerepel, hogy Guardiola az angol válogatottat veszi majd át, egyelőre az Európa-bajnokságra, s aztán az ottani szerepléstől függően hosszabb távra is esetleg. A mostani nyilatkozatok alapján ez meglehetősen vad csavar, de a futballban soha, semmire sem szabad azt mondani, hogy kizárt.)

Tito Vilanova - hivatalosan Francesc Vilanova y Bayó 1969. szeptember 17-én született, 1990-ig a La Masíán ismerkedett a Cruyff-féle Barcelona futballjával. Nem tudott azonban bekerülni az első csapatba, ezért továbbállt, s 12 év alatt öt különböző klubban is megfordult, a Figueres, a Celta, a Badajoz, a Mallorca, a Lleida, az Elche és végül a Gramenet középpályása volt. Az élvonalban a Celta mezében játszott, 26 mérkőzésen, összesen 800 percet.

A kétezres évek közepén a Terrassa technikai igazgatója volt, majd az akkor negyedik ligás Barcelona B-hez került, Josep "Pep" Guardiola segítőjének. Onnantól kezdve együtt mentek végig az úton, Pep, mint a kapitány, Tito pedig az első tiszt. Tito Vilanova eddig is rengeteget dolgozott, de nem a reflektorfényben. Mostantól ez megváltozik. Hiszen ő lépett az utóbbi négy év legeredményesebb edzője helyére.

A címlapról ajánljuk