eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lezuhant és meghalt az ismert műrepülő

A Visztulába zuhant gépével egy légibemutatón az egyik legtapasztaltabb lengyel műrepülő, Marek Szufa, akinek életét minden erőfeszítés ellenére sem sikerült megmenteni.

A baleset az 5. plocki légibemutatón történt szombat délután, amikor a pilóta Christen Eagle II N54CE típusú gépével éppen egy akrobatikus mutatvánnyal kápráztatta el a szép számban összegyűlt nézőközönséget. Egyelőre ismeretlen okból túlságosan közel ereszkedett a folyóhoz gépével, amely a vízbe zuhant és elmerült. A búvároknak 20 perc elteltével sikerült kiemelniük a vízből a pilótát, akit a mentők több mint fél órán keresztül sikertelenül próbáltak újjáéleszteni. A vajdasági kórházba szállították, ahol késő este halottnak nyilvánították.

Marek Szufa 57 éves volt. Az egyik legtapasztaltabb lengyel műrepülőnek tartották, több mint 20 ezer órát repült.

A baleset okait az ügyészség vizsgálja. Szakértők szerint nem valószínű, hogy műszaki hiba vezetett volna a katasztrófához. A roncsokat - a vízbe csapódáskor a gép darabokra tört - vasárnapra virradóra kiemelték a Visztulából, és alapos vizsgálatnak vetik alá.

A baleset miatt lemondták a légibemutató további szombati és vasárnapi programjait és a kísérő rendezvényeket.

Szufa különböző típusú műrepülőgépeken repült, és vitorlázó repülőgépeket is vezetett. 2006. évi nyugdíjazásáig a LOT lengyel légitársaság pilótája volt, több utasszállító repülőgép vezetésére is jogosítványa volt.

Lengyelországban az elmúlt években rendezett légibemutatókon több halálos kimenetelű baleset történt. Legutóbb Krakkóban, 2009. június 28-án zuhant le egy parkra egy Cessna 172-es repülőgép, amelynek pilótája és három utasának egyike életét vesztette. A balesetet a pilóta hibája és a gép túlterheltsége okozta.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×