eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csipes: "Hihetetlen, hogy mit küzdöttünk az aranyért"

Három arany- és egy bronzérem volt a magyar csapat mérlege az 1000 méteres döntőkben a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A magyar női kajakosok a maximumot hozták 1000 méteren a belgrádi Európa-bajnokság első döntős napján. Kovács Katalin egyesben, a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kettős, a németekkel nagy csatában, párosban győzött.

Kovács Katalin könnyed versenyzéssel, több mint két hajóval nyerte meg a számot, ami azt jelentette, hogy 23. Európa-bajnoki érmét veheti át. Bár nagyon örült a sikerének, próbált a realitások talaján maradni, amikor a magyar újságírók faggatták győzelméről.

"Olyan ez a fogadtatás, mintha olimpiát nyertem volna. Nagyszerű érzés újra nyerni, de tudom, hogy ez ezer méter, vagyis teljesen más erősségű a mezőny, mint az ötszázas. Nem értékelem le ezt a sikert, hiszen nagyon is készültem erre a versenyre, az elutazás előtt például többször is megnéztem a 2007-es és 2009-es döntőt, ami rengeteget adott számomra" - nyilatkozta a győzelem után a szövetség honlapjának.

Csipes Ferenc, a versenyző edzője azt mondta: "tudtam, hogy ez lesz, Katinak kellett elhinnie, hogy képes rá" - magyarázta a mester, aki hamarosan újabb aranyérmes tanítványokat köszönthetett, Szabó Gabriella és Csipes Tamara ugyanis megnyerte az ezer párost .

"Hát ez kőkemény volt - mondta Szabó Gabriella. - Amennyi hínár van a Száva-tóban azt 500 méterig mind összeszedtük."

"Be is kötöttem féltávnál, teljesen kész voltam - tette hozzá Csipes Tamara. - Ha nincs Gabi, akkor én ledobom a láncot, hihetetlen, hogy mit küzdöttünk ezért az aranyért."

A kenunégyes is nagyot hajtott a győzelemért, hihetetlen összhangban szerezték meg a magyar csapat harmadik aranyérmét. Pedig ez az egység néhány napja alakult, két C-2 1000 méteren világbajnoki válogatót veszítő párosból, vagyis a Sáfrán testvérekből és Tóth Márton, Mike Róbert duójából.

"A srácok úgy mentetek, mintha harminc éve együtt lapátolnátok" - fogadta a parton a versenyzőket Kadler Gusztáv, a szövetség általános alelnöke.

"Mindössze négy edzésünk volt, és minket is meglepett ez az összhang. Ahhoz képest, hogy néhány napja még válogatóztunk az ezer párosért, gyorsan sikerült áthangolódnunk" - mondta Tóth Márton.

"Ez a fájdalomdíjunk azért, mert elveszítettük a szétlövést" - tette hozzá Sáfrán Mihály.

A férfi kajakosok is szállítottak egy érmet, Dombi Rudolf és Kökény Roland fantasztikus hajrájának köszönhetően bronzérmes lett K-2 1000 méteren, amely olimpiai szám.

"Elégedettek vagyunk a bronzéremmel, de mindketten tudjuk, hogy még ennél is több van bennünk - magyarázta Kökény Roland.

"A finisünk megvan, talán egy kicsit korábban kezdhettük volna, most az a feladatunk, hogy a világbajnokságig csiszoljunk az utazón is. Szegeden két helyet szeretnénk előrelépni" - tette hozzá Dombi Rudolf.

A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összetételű férfi kajaknégyesünk csak hajszállal csúszott le a dobogóról, célfotó döntött az egyes pályán lapátoló román egység javára.

"Pedig jól mentünk, tényleg nem tudok hibát mondani" - bosszankodott Kammerer Zoltán.

"Három hét felkészüléssel ezt tudtuk hozni, a világbajnokságig még van nyolc hetünk, és bízunk benne, hogy ott jobb eredményre leszünk képesek" - tette hozzá Kucsera Gábor.

C-1 1000 méteren az olimpiai bajnok Vajda Attila számára nem jött ki a lépés, csak a nyolcadik helyet szerezte meg, ami nem is csoda, hiszen három rajt után tudott eljönni a mezőny a startból.

"Egy rossz rajt, majd egy technikai hiba miatt csak harmadikra indultunk el, ami szerintem sokunkat megzavart - magyarázta a szegedi versenyző. - Most erre futotta, mindössze néhány nappal vagyok túl a válogatón, amelyet ebben az időszakban az egyik fő versenyemnek tekintettem. Az elutazás előtt is nyilatkoztam, hogy elsülhet jól és rosszul is az Európa-bajnokság. Nos az utóbbi jött be. Nem vagyok elkeseredve, készülök Szegedre."

Ezt teszi a Széles Gábor, Nagy Péter kenupáros is, amely az ezres felnőtt nemzetközi mezőnyben egy hatodik hellyel mutatkozott be.

"Nem vagyunk csalódottak, csak az bánt, hogy nem tudtuk kihozni magunkból, amit tudunk. 600 méternél ott volt bennünk az erő, de annyira hullámos volt a pálya, annyira billegett a hajó, hogy egyszerűen nem tudtunk robbantani. Majd Szegeden. Reméljük ott sima lesz minden" - magyarázta Nagy Péter.

A K-1 1000 méteren szereplő Dombvári Bence egy kissé csalódottan zárta a napot. Ötszáz méternél még a második helyen ment a bombaerős mezőnyben, aztán szinte megállt a hajója.

"Felakadt a hínár és végem volt. Lehettem volna szerencsésebb is, ez most így sikerült" - mondta Dombvári.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×