eur:
399.02
usd:
364.75
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes

A Barcelona nyolc, a Real Madrid öt góllal melegített az El Clásicóra

A Barcelona idegenben nyolc gólt lőtt az Almeríának, a Real Madrid hazai pályán pedig ötöt az Athletic Bilbaónak. A katalánoknál Lionel Messi, a fővárosiaknál Cristiano Ronaldo három gólt szerzett. A két csapat közül a Madrid áll jobban egy ponttal, a következő fordulóban rendezik az El Clásicót, a két csapat világszerte nagy érdeklődéssel kísért rangadóját.

Mind a két mérkőzés nagyszerű rekordokat, statisztikai érdekességeket is hozott, azon túlmenően, hogy igazolta, a Barça és a Madrid is kiemelkedik a Primera Division mezőnyéből.

Az Almería pályáján Messi (17., 37., 67.), Iniesta (19.), Acasiete (27., öngól), Pedro (35.), és a hajrára csereként beállt Bojan Krkic (62., 73.) szerezték a gólokat. A 8-0 értékét csak növeli, hogy az első 11 fordulóban az Almería összesen mindössze 10 gólt kapott. Messinek ez volt a nyolcadik mesterhármasa a Barcelona színeiben, ebből ötöt bajnoki meccsen ért el.


Lionel Messi a triplával 101 bajnoki gólig jutott a spanyol élvonalban, nála (23 éves 149 napos) fiatalabb korában csak a Real Madrid korábbi ikonja (a hétvégén a Schalke színeiben, a német Bundesligában ugyancsak mesterhármast szerzett) Raúl érte el ezt a határt. (Raúl 22 évesen és 293 naposan.)

A Barcelona történetében egyáltalán mindössze négyen jutottak el a százas határig, César Rodriguez (195), Kubala László (131) és Samuel Eto'o (107) voltak a "Bolha" elődei. Messi immár sorozatban a nyolcadik hivatalos mérkőzésén szerzett legalább egy gólt a Barcelona mezében, sőt közben gólt lőtt a braziloknak is Katarban, az argentin válogatott meccsén. Az Aranylabda-díj címvédője a legutóbbi 60 hivatalos Barcelona-mérkőzésén 60 gólt szerzett.

Az idegenbeli 8-0-val a Barcelona beállította a klubrekordot, ami az idegenbeli mérkőzéseket illeti: 1959. október 25-én ugyancsak 8-0-ra verte meg a Las Palmast. A félidőben ezúttal már 5-0-ra vezetett a katalán csapat, hasonlóra legutóbb 2000. október 14-én, a Real Sociedad ellen volt példa.

Ennél, tehát a 8-0-nál nagyobb különbséggel, a hazai mérkőzéseket is beleértve, mindössze négyszer nyert a Barcelona a spanyol bajnokságban. A kilencgólos sikerek közül a legutóbbi 1979. január 14-én, egy Rayo Vallecano elleni kiütés volt. Érdekes egyébként, hogy amióta Pep Guardiola a Barcelona edzője, a csapat még nem veszített szombaton bajnoki mérkőzést!

Remekel a csapat idegenben: a Primera Division (más néven: La Liga) történetében mindössze a második csapat a Real Madrid 1991 őszi alakulata után, amely megnyerte a bajnokságban az idény első hat idegenbeli mérkőzését.

A Real Madrid 5-1-re nyert az Athletic Bilbao ellen, a fehérek a baszkok elleni legutóbbi négy hazai bajnokijukon legalább három gólt szereztek. 2010-ben kétszer játszott bajnokit a két csapat a Bernabéuban, mindkettőt 5-1-re nyerte a Madrid.

A mostani gólszerzők közül Sergio Ramos, Cristiano Ronaldo és Higuaín május 8-án is szerzett gólt. E trión kívül csak Iker Casillas, Marcelo és Xabi Alonso szerepelt mindkét meccsen a Real Madrid kezdő csapatában. Gonzalo Higuaín a hatodik mérkőzésén a hatodik gólját lőtte a Bilbaónak.



A Madrid José Mourinhóval hat bajnoki meccset játszott a Bernabéuban, ezeken 23 gólt szerzett, ami 3,83-as mérkőzésenkénti átlag. Kétszer szerzett hat gólt (A Deportivo és a Racing ellen, egyszer pedig ötöt.) A mostani találkozón Higuaín (19.), Cristiano Ronaldo (30., 62., 91. 11-esből.), Sergio Ramos (57. 11-esből), illetve Fernando Llorente (40.) szerezték a gólokat. Llorente gólja is érdekes: az Athletic Bilbao a mezőny egyetlen csapata, amely mind a 12 fordulóban szerzett legalább egy gólt.

Cristiano Ronaldo 31 hivatalos mérkőzésen szerzett gólt a Real Madridban. A mérlege: 30 győzelem, s egyetlen döntetlen. Sergio Ramos tizenegyes-gólja mérföldkő az idei szezonban: ez volt az első bajnoki gólja a Real Madridnak, amit spanyol játékos ért el.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×