eur:
389.68
usd:
364.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csak a triplázás biztos a BL-döntőben

Szombat este a madridi Bernabéu stadionra irányul a figyelem, a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében a Bayern München és az Inter csap össze. Bármelyik együttes győz a fináléban, triplázik. A bajor alakulat ötödször, a milánói pedig harmadszor lehet Európa legjobbja. Érdekessé teszi a döntőt, hogy a két edző korábban dolgozott együtt, és tisztelik egymást. A finálét felvezető sorozatunk utolsó részét olvashatják.

Most először rendeznek olyan finálét a Bajnokok Ligájában, amelyben két, hazája bajnokságát és kupáját is megnyerő együttes csap össze, így bármelyik diadalmaskodik, triplázik. Ez korábban a Manchester Unitednek sikerült 1999-ben és a Barcelonának tavaly.

A Bayern München gyengébb ősz után tavasszal kiváló formába került, és végül magabiztosan nyerte meg a

Bundesligát és a Német Kupát is fölényes, 4-0-s sikerrel gyűjtötte be. Az Inter némileg ellentétes utat járt be, leadta tekintélyes előnyét az olasz pontvadászatban, de végül - köszönhetően a riválisok botlásának - megszerezte sorozatban ötödik bajnoki címét.

A Bajnokok Ligája csoportkörében mindkét együttes közel állt a búcsúhoz, ám végül a sorsdöntő találkozókat megnyerték, tavasszal pedig megállíthatatlanul meneteltek. Az Inter és a Bayern döntőig vezető útjáról szóló cikkünket itt elolvashatják.

A döntő eredménye befolyásolja azt is, hogy a 2011/12-es szezonban az olaszok vagy a németek indíthatnak négy csapatot a legrangosabb európai kupasorozatban. Az úgynevezett UEFA-koeficiens számításban, amely meghatározza, hogy mely ország hány csapatot indíthat a BL-ben és az Európa Ligában, igen kicsi a különbség az olasz és a német bajnokság között. Az angolok és spanyolok mögött harmadik, még éppen négy BL-helyet érő itáliaiak csak akkor őrzik meg ezt a helyet, ha az Inter legalább hosszabbításban legyőzi a Bayern Münchent. Amennyiben ez csak büntetőkkel sikerülne a milánóiaknak, akkor már a Bundesliga együtthatója jobb lesz a Serie A-nál, és ez azt eredményezné, hogy a 2011/12-es szezonban már a németek indíthatnának négy csapatot a BL-ben, míg az olaszok csak hármat.

Érdekessé teszi a döntőt, hogy a két edző korábban dolgozott együtt: Barcelonában három évig José Mourinho volt Louis van Gaal segítője. A portugál edző elismerte, sokat tanult a hollandtól, főleg a magabiztosság terén, és mentorának tartja. Közös bennük, hogy mindketten megnyerték már a legrangosabb serleget, és szombaton második csapatukkal tervezik újra meghódítani az európai futballtrónt. A duplázást eddig mindössze két edző érte el: Ernst Happel 1970-ben a Feyenoorddal és 1983-ban a Hamurggal, míg Ottmar Hitzfeld 1997-ben a Dortmunddal és 2001-ben a Bayern Münchennel ért a csúcsra. A Louis van Gaalt és José Mourinhót bemutató írásunkat itt olvashatja el.

A Bayern nagy erőssége az agresszív és attraktív futball. Utóbbi elsősorban az eltiltott Franck Ribéry hiányában a holland szélső, Arjen Robben formáján múlik, aki a BL-ben fontos találatokkal segítette csapatát tavasszal. Õrzője vélhetően az Inter argentin csapatkapitánya, Javier Zanetti lesz, aki 700. alkalommal viseli a kék-feketék mezét. A Bayern gyenge pontja a belső védőpáros lehet: Martin Demichelis és Daniel van Buyten hajlamos a bizonytalanságra, és a gyors Inter-támadók ezt kihasználhatják.

Az olaszoknak ugyanakkor éppen a védelem tűnik a legerősebb pontnak. A Walter Samuel, Lúcio belső páros egész évben szinte átjátszhatatlan volt, a szélen Maicon a támadásokba is be tud segíteni, de ez éppen gondot is okozhat, ha nem ér vissza időben.

A középpályán az interes Esteban Cambiasso és a bayernes Mark van Bommel csatája is meghatározó lesz. Amelyikük több labdát tud szerezni, s jobban tudja szűrni az ellenfél akcióit, ezáltal uralni a középpályát, az könnyen végső sikerhez segítheti csapatát.

Az Inter 1964 és 1965 után harmadszor, míg a Bayern 1974, 1975, 1976 és 2001 után ötödször ülhetne Európa trónjára. Olasz csapat 12., német 7. alkalommal diadalmaskodna, előbbi nemzet ezzel utolérné az élen a spanyolokat.

Várható kezdőcsapatok:
Bayern München: Butt - Lahm, van Buyten, Demichelis, Contento - Hamit Altintop, van Bommel, Schweinsteiger, Robben - Olic, Müller
Inter: Julio Cesar - Maicon, Samuel, Lúcio, Zanetti - Cambiasso, Stankovic - Sneijder - Eto,o, Milito, Pandev
játékvezető: Howard Webb (angol)

{{keretes_cim}}

A Bayern a legutóbbi 28 olasz ellenféllel szemben megvívott összecsapásából csak kilencet nyert meg, 12-szer vesztett, 7 alkalommal döntetlent ért el. Az Inter legutóbbi öt, német csapat ellen játszott találkozóját elveszítette, de összességében 37 európai kupamérkőzésen 19-szer nyert, 8 döntetlent ért el, s 10-szer veszített.

Egymás elleni mérleg:
Bayern-győzelem: 2
Internazionale-győzelem: 1
döntetlen: 1
gólok: Bayern München 6, Inter 4

Korábbi mérkőzéseik:
1988.11.23., UEFA Kupa, 3. forduló: Bayern München-Internazionale 0-2
1988.12.07., UEFA Kupa, 3. forduló: Internazionale-Bayern München 1-3
2006.09.27., BL, csoportkör: Internazionale-Bayern München 0-2
2006.12.05., BL, csoportkör: Bayern München-Internazionale 1-1

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi szponzorának kutatása szerint 120 millió eurós hasznot könyvelhet el a szombati Bajnokok Ligája-döntő nyertese, az összecsapás pedig mintegy 351,5 millió euró bevételt hoz az európai gazdaság számára.

A MasterCard által elvégzett kutatás szerint a finálénak otthont adó város, azaz Madrid 50 millió eurós bevétellel kalkulálhat, s az Internazionale-Bayern München párharc vesztese is 70 millió euró körüli összeget kasszírozhat. A győztes klub városának nyeresége a kimutatás szerint 17,5 millió euróra rúghat.

"Várhatóan 41,5 millió euróval nagyobb gazdasági hatása lesz az idei döntőnek, mint a 2009-es római találkozónak, bizonyítva ezzel, hogy a gazdasági nehézségek ellenére a labdarúgás az egész kontinensen töretlenül fejlődik, népszerűsége nő - idézte a cég közleménye Simon Chadwicket, a kutatás irányítóját. - A 2010-es győztes várható bevétele minden eddigi rekordot felülmúl annak ellenére, hogy az elmúlt öt év során először nincs jelen angol vagy spanyol csapat a döntőben."

A gazdasági hatás növekedése jelentős mértékben köszönhető annak, hogy az elmúlt években megszokottaktól eltérően ezúttal nem hétköznap, hanem hétvégén rendezik meg a döntőt. Az előre jelzett hasznot a kutatás szerint a körülbelül 120 ezer helyszínre látogató drukker utazási-, és szállásköltségei, valamint a reklámpólókra, ételre és italra elköltött pénz teszi ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×