eur:
390.18
usd:
364.87
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A kiebrudaltak visszatérnek Madridba

Arjen Robben és Wesley Sneijder a következő másfél hónapot együtt tölti a holland válogatottnál, ám előtte szombaton még ellenfélként csapnak össze. A Bajnokok Ligája döntőjének helyszíne, a madridi Bernabéu stadion mindkettejük számára ismerős lesz, hiszen korábban a Realban szerepeltek, ám a tavaly nyári nagytakarítás során elküldték őket a királyi klubtól. Régi ismerősökkel nézhet szembe Lúcio is, aki öt müncheni idény után egy éve került a milánóiakhoz. A döntőt felvezető sorozatunk hatodik részében az Inter és a Bayern München kulcsjátékosait mutatjuk be.

Összesen öt olyan labdarúgó léphet pályára a szombat esti Bajnokok Ligája-döntőben a Bernabéu stadionban, aki korábban a Real Madrid játékosa volt. Közös bennük, hogy mindannyian Florentino Pérez klubelnök regnálása során hagyták el a királyi gárdát, és a távozásuk után jelentősen javult a formájuk.

Melyik tulipán virágzik majd?

"Egy álom válik valóra számunkra. Korábban egyikünk sem szerepelt BL-döntőben, és ennek így kellett történnie, hogy Madridból való távozásunk után itt találkozzunk a fináléban. Mindketten meg akarjuk nyerni ezt a serleget" - mondta Arjen Robben, a Bayern szélsője honfitársa és szombati ellenfele, az Intert erősítő Wesley Sneijder nevében is.

A két holland sztár egyaránt két idényt húzott le a Real Madridnál, mindkettejükért hatalmas összeget fizetett a királyi klub (35 millió euró Robbenért, 27 millió Sneijderért), de sérülések gyötörték őket, így nem tudtak kibontakozni, és végül tavaly nyáron lemondtak róluk - jelentős deficittel.

Robben a Bayern Münchenhez került, ahol már első meccsén két gólt lőtt. Az egész idényben kiválóan játszott, a duplázó együttes legjobbja volt. A BL-ben fontos találatokat szerzett a sorsdöntő meccseken, és idén a komoly sérülések is elkerülték.

Félnek Robbentől


"Messi az Messi, de Arjen is hihetetlen játékos, ha 4-5-6 hónapot folyamatosan tud futballozni. Egy olyan labdarúgó, akitől félni kell, figyelmet szentelünk neki, de nem változtatunk a taktikán" - dicsérte a holland szélsőt a szombati ellenfél edzője, José Mourinho, aki a Chelsea-nél edzette is Robbent.

Éppen a portugál edző volt az, aki ragaszkodott tavaly nyáron Sneijder megszerzéséhez, és a holland irányító kiváló vételnek bizonyult. Mourinhónak pont egy ilyen típusú és mentalitású futballistára volt szüksége, hogy összerakja az általa megálmodott Intert. A 10-es mez birtokosa a BL-ben három fontos találatot szerzett, és öt gólpasszt adott.

"Semmi sem lehetetlen, győzni megyünk Madridba. Nagyszerű lenne ebben a stadionban felemelni a kupát" - mondta Sneijder."A Bernabéu stadionban nőttem fel, itt tettem az első lépéseimet profi futballistaként, remélem, szombaton ez szerencsét hoz" - ezt Samuel Eto'o nyilatkozta. A futballista kevés lehetőséget kapott a blancóknál, így nem volt kérdéses, hogy 2004-ben elfogadják a Barcelona tekintélyes, 24 millió eurós ajánlatát a csatárért.

A kameruni aztán a gránátvörös-kékeknél a világ egyik legjobb támadójává nőtte ki magát, két BL-döntőben is gólt szerzett, és a katalán együttes mindkettőt megnyerte. Tavaly nyáron aztán az Interhez került, a Barcelona 46 millió eurót fizetett még játékjoga átadása mellett Zlatan Ibrahimovicért, ám egy év távlatából kijelenthető, az üzlettel az olasz klub járt jobban. Eto'o nagy alázattal futballozott egész évben, José Mourinho bárhol számíthatott rá, ő jó és fegyelmezett játékkal, valamint fontos gólokkal (összesen 16 találatot ért el) hálálta meg.

Walter Samuel mindössze egy évig volt a Real Madrid játékosa: 2004-ben 25 millió eurót fizetett érte a klub, de egy évvel később 9 milliós veszteséggel adott rajta túl. A kőkemény argentin hátvéd a Realnál nem játszott élete formájában, ám korábban, a Romában, majd visszatérve Olaszországba, az Inter tagjaként is kiválóan teljesít.

Az Inter egyik motorja vitathatatlanul Esteban Cambiasso. Az argentin középpályásra már 16 évesen lecsapott a Real Madrid, de kevés lehetőséghez jutott, így kölcsönadták, majd 2002-ben visszatért a spanyol fővárosba. Bár részese volt a galaktikus együttes sikereinek, de sokat mellőzték, végül 2004-ben nem hosszabbították meg a szerződését. Az Inter ajánlatát fogadta el, és évek óta kirobbanthatatlan tagja a kék-feketék középpályájának.

Lúció nem mereng a múlton

Korábbi csapattársaival találkozik szombaton Lúcio, aki tavaly nyáron került az Interhez a Bayerntől. A brazil védő öt évet húzott le Münchenben, ám Louis van Gaal lemondott róla, és aprópénzért, 5 millió euróért lecsapott rá a milánói alakulat.

"Szép éveket töltöttem el Münchenben, de szombaton nem lesznek különleges érzéseim. Meg akarom nyerni ezt a trófeát, mert fontos a számomra, és a klub is régóta vágyik rá" - mellőzte az érzelgősséget a hátvéd.

A kapitány jubileuma

Az Inter csapatkapitányának, Javier Zanettinek a 700. meccse lesz a BL-döntő a kék-feketéknél. Az elnyűhetetlen argentin játékos 1995 óta az olasz együttesnél játszik, és szombaton pályafutása legnagyobb sikerére készül. Az olasz bajnoki címet öt alkalommal nyerte meg, de arra vágyik, hogy 36 évesen a BL-serleget is felemelhesse.

"Régóta álmodom a BL-döntőről, ez egy fontos pillanat lesz a pályafutásom során. Nagyszerű csapattal készülünk a döntőre, remélem, hogy a legjobb formánkkal rukkolunk elő, és győzni tudunk. A klub megérdemelné már ezt a sikert" - mondta Zanetti.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×