eur:
389.76
usd:
365.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mourinho Van Gaaltól "tanulta" a magabiztosságot

Louis van Gaal és José Mourinho - az európai klubfutball elmúlt bő másfél évtizedének két meghatározó alakja. Két taktikai zseni, magabiztos és nehéz természetűnek tartott, ám rendkívül sikeres, emiatt pedig irigyelt edző találkozik Madridban szombat este, a Bajnokok Ligája döntőjében. Randevújuk azért is különösen érdekesnek ígérkezik, mert korábban dolgoztak együtt, és a portugál tréner is elismeri, sokat tanul holland mesterétől a barcelonai évek során. Közös bennük, hogy mindketten megnyerték már a legrangosabb serleget, és szombaton második csapatukkal tervezik újra meghódítani az európai futballtrónt. A döntőt felvezető sorozatunk ötödik részében az Inter és a Bayern München vezetőedzőjét mutatjuk be.

18 trófea 16 ellenében - Louis van Gaal és José Mourinho ennyi címet szerzett eddig pályafutása során összesen vezetőedzőként. A holland tréner 1991-től vezette az Ajax együttesét, míg a portugál 2000-ben kapta első vezetőedzői feladatát, így az éveket tekintve az Inter mestere a hatékonyabb.

Kettejük pályafutása Barcelonában keresztezte egymást, míg tíz esztendő után szombaton Madridban, a BL-döntőben találkoznak újra. José Mourinho éveken keresztül dolgozott a legendás Bobby Robson tolmácsaként, majd segítőjeként a Sportingnál, a Portónál és a Barcelonánál is. 1997-ben menesztették az angol edzőt, helyére pedig az Ajax élén korábban mindent megnyert Louis van Gaalt nevezték ki. A holland tréner ugyan hozta saját segítőit magával, de továbbra is számított a fiatal portugálra stábjában - részint Robsonra hallgatva, részint pedig mert őt is meggyőzte.

Magabiztosság és szenvedély

Van Gaal is gyorsan rájött, a nála 12 évvel fiatalabb portugálnak különleges érzéke van az elemzésekhez, az ellenfél

{{keretes_cim}}

Akár az Inter, akár a Bayern diadalmaskodik, eggyel bővül azon edzők társasága, akik két külön csapattal diadalmaskodnak a legrangosabb kupasorozatban. Ernst Happel a Feyenoorddal (1970) és a Hamburggal (1983), míg Ottmar Hitzfeld a Dortmunddal (1997) és a Bayernnel (2001) emelhette magasba a serleget. Van Gaal és Mourinho is a duplázók közé kerülhet.

feltérképezéséhez. Mourinho figyelte meg a leendő ellenfeleket, és részletes beszámolót adott főnökének. A legtöbb meccset a lelátóról nézte, hogy jobban átlássa a történéseket, majd a szünetben tájékoztatta van Gaalt, aki egyre többször hallgatott a tanácsokra. A vezetőedző egyre jobban bízott tanítványában, így a kisebb meccseken megengedte Mourinhónak, hogy ő irányítsa a csapatot edzőként.

"Jó volt figyelni a fejlődését, látni, hogy milyen személyiség válik belőle. Tudtam, hogy segíthet nekem, mert annyira szenvedélyes volt. Azonnal láttam, hogy érti a futballt" - mondta korábbi segítőjéről, szombati ellenfeléről Louis van Gaal, magabiztosan hozzátéve, hogy tudja, segítette Mourinho karrierjének alakulását. A döntő előtt annyit azért még kiemelt, hogy amíg a portugál csak a győzelmet veszi figyelembe, ő a siker mellett a szép játékra is hangsúlyt fektet, így nehezebb dolga van.

Nem vitatja a holland sikeredző hatását José Mourinho sem. "Van Gaal rendkívül magabiztos ember, és akkor, fiatal edzőként nekem ez nagyon fontos volt. Sok magabiztosságot kölcsönzött nekem is. Tanultam tőle, ezt el kell ismernem. 2000 óta azonban külön úton járunk, ezen időszak alatt saját magam értem el sikereket, de köszönettel tartozom neki is a hozzájárulásáért. Tíz év alatt biztos sokat változott, de továbbra is jó edzőnek és nagyszerű embernek tartom" - dicsérte egykori főnökét az Inter-edző.

Közös barcelonai munkájuk sikeresnek mondható, hiszen 1998-ban és 1999-ben bajnoki címet szereztek, ám a BL-győzelem elmaradt, így 2000-ben az elnöki stábbal együtt van Gaal és Mourinho is távozott.

Eltérő utakon Madridba

Későbbi pályájuk eltérően alakult: van Gaal kudarcot vallott holland szövetségi kapitányként, hiszen nem jutott ki a narancsmezesekkel a 2002-es vb-re, majd barcelonai visszatérésekor is megégette magát, míg Mourinho a Benfica és a Leiria után a Portóhoz került, ahol az egész világ megismerte nevét, és ma már Különlegesként emlegetik. A portugál edző 2004-re minden trófeát bezsebelt a kék-fehérekkel, aztán sorozatban két angol bajnoki címet szerzett a Chelsea-vel, három londoni idény után pedig az Inter irányítását vette át, és Olaszországban is megnyert minden létező címet.

Közben Louis van Gaal is visszatért az európai futball vérkeringésébe, az AZ Alkmaarból meglepetésre bajnokcsapatot csinált, majd tavaly nyáron a Bayern Münchenhez szerződött, és két sikertelen idény után a bajorokat is ismét duplázásig vezette.

Szombaton este Madridban eldől, a tanítvány felül tudja-e múlni mesterét. És ha Mourinhónak megtetszik a Bernabéu stadion, könnyen elképzelhető, hogy nyáron a Real Madridhoz szerződik.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Erősödik a forint

Erősödik a forint

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×