eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A szerdai vb-selejtezők kulcspillanatai - videók

A szerdai selejtezők során Argentína, Honduras, Svájc és Szlovákia vívta ki a részvételt a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Az alábbiakban megnézheti a szerdai játéknap legérdekesebb meccseinek összefoglalóját.

Bár Lionel Messi, Gonzalo Higuaín és Juan Sebastian Verón is pályán volt, Argentínát és Diego Maradona szövetségi kapitányt a kevésbé ismert Mario Bolatti mentette meg. A középpályás csereként állt be Uruguay ellen, majd a 83. percben győztes gólt szerzett, ezzel kijuttatta az albicelestét a vb-re. Az argentin válogatott 33 év után tudott ismét nyerni Montevideóban.

A siker után Diego Maradona kritikus kijelentéseket tett, elsősorban a sajtóra vonatkozóan. "Üzenem azoknak, akik nem hittek a nemzeti csapatban és azoknak, akik piszokként kezeltek engem, hogy ott vagyunk a világbajnokságon, mégpedig teljesen megérdemelten, miután legyőztünk egy olyan csapatot, mint amilyen az uruguayi" - jelentette ki a szakvezető.

"Én fekete vagyok vagy fehér, soha sem szürke" - tette hozzá Maradona, egyúttal azzal vádolva a sajtót, hogy különféle történeteket eszelt ki a csapat vezetésén belüli állítólagos ellentétekről. A szövetségi kapitány arra a kérdésre, hogy ő vezeti-e majd a válogatottat a világbajnokságon, annyit válaszolt, erről még beszélnie kell Julio Grondonával, a helyi szövetség elnökével. Maradona a meccs után négy játékosát említette, akik biztosan tagjai lesznek a vb-keretnek: de nem Messit, Agüerót, vagy Cambiassót, hanem Bolattit, Gutiérrezt, Palermót és Mascheranót említette.

Amerikai segítséggel vb-n Honduras

Története során másodszor vehet részt labdarúgó-világbajnokságon Honduras válogatottja, amely Salvadorban legyőzése után készülhet Dél-Afrikába.



Carlos Pavon, aki szombaton 3-2-es vesztes állásnál 11-est hibázott a hajrában az amerikaiak ellen, ezúttal a 64. percben a kapuba talált, és mint később kiderült, gólja győzelmet ért. A hondurasiaknál a DVSC játékosa, Luis Ramos nem lépett pályára.

A vb-szereplés kivívásához az amerikaiak közreműködése is kellett Hondurasnak. Washingtonban Costa Rica 2-0-s vezetéshez jutott az első félidőben, majd a másodikban jött a szépítés, a 95. percben pedig az egyenlítés, melynek nyomán a vendégcsapat pótselejtezőre kényszerül. A hondurasiak saját mérkőzésük lefújását követően a pályán maradtak, várták a híreket az Egyesült Államokból, és hatalmas ünneplésbe kezdtek, amikor kiderült, hogy Costa Rica csak egy pontot szerzett.

Európában két csoportban volt nyitott a csoportelsőség kérdése. A 2. csoportot Svájc nyerte, miután 0-0-s döntetlen is elég volt Ottmar Hitzfeld együttese számára Izrael ellen. Görögország 2-1-re nyert Luxemburg ellen, de így is csak a pótselejtezőt jelentő második helyen zárt.

A 3. csoportban Szlovákia Gancarczyk öngóljával győzött Lengyelország ellen Chorzowban, és története során először jutott ki a vb-re. Szlovénia háromgólos győzelmet aratott San Marinóban, így pótselejtezőt játszhat.

A sikertelenül megvívott selejtezősorozat végeztével lemondott posztjáról Ivan Hasek, a cseh válogatott szövetségi kapitánya.


A címvédő olaszok biztos vb-résztvevőként léptek pályára Parmában Ciprus ellen - és a vendégek a 48. percben már 2-0-ra vezettek. Ekkor jött Gilardino, aki az utolsó negyedórában mesterhármasával megmentette a hazaiak becsületét. Ebből a csoportból Írország játszhat pótselejtezőt.



Szarajevóban Bosznia-Hercegovina válogatottja nagy vehemenciával rontott neki a vendég és már biztos csoportgyőztes spanyoloknak, akik a szombati selejtezőhöz képest 10 új emberrel léptek pályára. Az első bosnyák rohamok elmúltával azután beindult a vendégek gépezete. Vicente del Bosque legénysége már 5-0-ra vezetett, amikor Dzeko és Misimovic az ápolások miatti hosszabbításban belőtték a hazaiak becsületgóljait.



Bosznia így is óriási tettet hajtott végre, hiszen a jóval esélyesebbnek ítélt törököket megelőzve a pótselejtezőt érő 2. helyen végzett. Az Európa-bajnok spanyol válogatott pedig tovább menetel: legutóbbi 41 mérkőzéséből mindössze egyet veszített el. A vb-selejtezőkön még pontot sem vesztett gárdát feltétlenül a vb-címre esélyes csapatok között kell számon tartani.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×