eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Maradona hason szánkázott örömében - videóval

Diego Armando Maradona, a nyolcvanas évek legjobb futballistája a szakadó esőben a hasán csúszva szánkázott a Buenos Aires-i stadion gyepén. Önkívületben ordította, "felfedezettje" nevét. A néhány hete tíz éves szünet után az argentin válogatottba visszatért Martín Palermo, becenevén a Bolond (Loco) a 93. percben adta vissza győztes góljával a reményt az argentinoknak. Szerdán az Albiceleste egyenes ágon kijuthat a világbajnokságra - de az is lehet, hogy még pótselejtezőt sem játszhat, kiesik. Szívszaggató izgalmak, hihetetlen pillanatok a hétvége egyik legérdekesebb futballmérkőzésén.

Elintézhetnénk az ügyet annyival, hogy a Bolond tíz évente mindig csinál valamit, amivel a futballvilág érdeklődésének a fókuszába kerül. 1999-ben azzal írta be a nevét a Guinness Book sportról szóló fejezetébe, hogy a Copa Américán, Kolumbia ellen, egyetlen találkozón három tizenegyest is kihagyott.

Mindazonáltal igazságtalanság a jövő hónapban már 36 éves csatárra csak így emlékezni: 1998-ban megválasztották Dél-Amerika legjobb játékosának, nyert a Boca Juniorsszal szinte mindent, amit csak egy játékos nyerhet (argentin bajnokságot, s négyféle nemzetközi kupát, köztük a Libertadorest és a Világkupát), ő az argentin ligabajnokságok lassan nyolcvanéves történetének tízedik legeredményesebb gólszerzője. Légiósként játszott három évet Spanyolországban (Villarreal, Betis, Alavés), de ott nem tudta megváltani a világot. Részben azért, mert sokat volt sérült.

De a lényeg, hogy az igazi közege Argentína. A Boca hívei számára ő az "Isten", a profi korszakban senki sem lőtt nála több gólt az arany-kékek mezében.

Maradona benne bízott, amikor bajba jutott a csapata. Pedig tüneményes argentin csatárok rugdossák a gólokat Európa-szerte: Lionel Messi, Carlos Tévez, Sergio Agüero, Diego Milito, Ezequiel Lavezzi, Lisandro López, Gonzalo Higuaín. Lisandro sérült, de Messi és az újonc (!) Higuaín kivételével a többieket kihagyta a kapitány azért, hogy a második félidőre bevethesse a Bolondot.

Az ellenfél a dél-amerikai zóna leggyengébb csapata, Peru volt. Az argentin válogatott régi barátja. A héten nem is állták meg a brazil lapok, hogy ezt ne hangsúlyozzák, felidézték még az 1978-as világbajnokság gólzáporos meccsét is. Peru egyébként már legfeljebb csak a becsületéért játszott.

S a 90. percben kiegyenlített. Az újonc "Pipita", azaz Gonzalo Higuaín találatát a 90. percben Hernán Rengifo kiegyenlítette. Az argentinok romokban hevertek, de rohantak rögtön újrakezdeni. S a 93. percben Martín Palermo bepréselte közelről a perui kapuba a győztes gólt. Nem kevesebb, mint hét csapattársa tömörült a vendégek tizenhatosán belül.

Maradona a pályára rohant, a hasán csúszva ünnepelt. Majdnem túl korán. A peruiak, Rainer Torres révén, az utolsó akciójukból a kapufát találták el. De csak azt: Argentína győzött, s maradt a még továbbjutást jelentő negyedik helyen.


Ám a helyzetről sokat elárul az ottani sportnapilap, az Ole osztályozókönyve: Sergio Romero 9 - Jonas Gutiérrez 5,5, Schiavi 4, Heinze 5, E. Insúa 3,5 - Pérez 3,5, Mascherano 3, Di María 5, Aímar 5 - Messi 3, Higuaín 5,5. Cserék: Palermo 10, Demichelis 5, F. Insúa 6.
K
özben Diego Forlán a 93. percben lőtt góljával az uruguayiak is nyertek, méghozzá a rivális Ecuador otthonában, így a szerdai, utolsó forduló előtt így fest a táblázat: Az állás: 1. Brazília 33 pont (vb-résztvevő), 2. Paraguay 33 (vb-résztvevő), 3. Chile 30 (vb-résztvevő), 4. Argentína 25, 5. Uruguay 24, 6. Ecuador 23, 7. Venezuela 21, 8. Kolumbia 20, 9. Bolívia 12, 10. Peru 10. (A brazilok még játszanak addig egy mérkőzést Bolíviában.)

Az utolsó körben Uruguay Montevideóban "döntőn" fogadja Argentínát, míg Ecuador idegenben játszik a már továbbjutott, ünneplésre készülő chileiekkel.

Dél-amerikai zóna
Kolumbia-Chile 2-4
(Vidal 13., öngól, Moreno 63., ill. Ponce 35., Suazo 36., Validiva 72., Orellana 79.)
Ecuador-Uruguay 1-2
(Valencia 68., ill. Suarez 69., Forlán 93.)
Venezuela-Paraguay 1-2
(Rondon 86., ill. Cabanas 55., Cardozo 79.)
Argentína-Peru 2-1
(Higuain 47., Palermo 92., ill. Rengifo 90.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×