eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A magyar hölgyek hat aranyat nyertek a kajakvébén

Aranyérmes lett Kovács Katalin 500 méteren a kanadai kajak-kenu világbajnokságon. Győzött a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajak kettes is is 500 méteren. A 200-as távon Janics Natasa nyerte az egyest, a Kovács, Janics kettős a párost. A magyar nők két nap alatt hat aranyérmet nyertek. Három arany született egyesben, kettő párosban, egy pedig a négyesben. Minden számban érmet szereztek.

Kovács Katalin - aki szombaton két aranyérmet is nyert, egyet a négyessel, egyet pedig az egyesek leghosszabb távján - ezúttal is jól kapta el a rajtot, de a többiek sem "aludtak el", így féltávhoz érkezve az olasz Josefa Idem, valamint a dán Henriette Engel Hansen mögött a harmadik helyen lapátolt.

A finis rendkívül izgalmasan alakult: Idemhez és Kovácshoz felzárkózott az örök rivális német Katrin Wagner-Augustin is, s ők szinte fej fej mellett haladtak a célvonal felé. Még az utolsó métereken is úgy tűnt, hogy az olaszé lesz az arany, de Kovács még rá tudott erősíteni, riválisa pedig elfáradt - Wagner lett a második -, s végül ő ért be elsőként.

A Domino Honvéd 33 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakosa megvédte címét, s egyben pályafutása 26. vb-címét szerezte. "Éreztem, hogy nagyon együtt van a mezőny, de bíztam benne, hogy a hajrát én bírom majd jobban. A rajt előtt az edzőm, Csipes Ferenc is azt mondta: menjek a többiekkel és a végén mindent bele, végig ez járt a fejemben - nyilatkozott az MR-1 Kossuth Rádiónak Kovács. - Egyre sűrűbb a mezőny, de örülök, hogy ezt a csatát én nyertem."

Az Európa-bajnok Szabóék parádés versenyzéssel kaparintották meg a párosok aranyérmét. Az elején taktikusan a németek mögött haladtak - a táv felénél a harmadik helyen álltak - majd a végén tanítani való módon mentek el riválisaik mellett, s végül fölényes győzelmet arattak. Szabó először állhatott a vb-dobogó legfelső fokára.

A Kammerer, Kucsera duó - amely a két évvel ezelőtti, duisburgi vb-n harmadik lett ebben a számban, a júniusi, brandenburgi Eb-n pedig másodikként zárt - Kovácshoz hasonlóan jól kapta el a rajtot, s 250 m-nél dobogós helyen haladt. Az élen az olimpiai bajnok spanyol Saul Craviotto és Carlos Perez lapátolt, ők azonban a végére elkészültek erejükkel, visszacsúsztak a negyedik helyre, a magyarok pedig remek hajrával feljöttek másodiknak. Győzött a fehéroroszok egysége, Raman Pjatrusenka és Vagyim Mahnyev.

"Életünk egyik legjobb 500 m-e volt, nagyon jól mentünk és elégedettek vagyunk a második hellyel. Lehet, hogy ez volt a búcsúfutamunk párosban. Kár, hogy ezt a számot levették az olimpia műsoráról, hiszen nagyon sok sikert értem el benne" - nyilatkozott a futam után Kammerer.

A vb-újonc Széles Gábor, Varga Dávid kenupáros hatodik lett a döntőben. Molnár Péter (K-1) első lett a C döntőben, így összesítésben a 19. helyen zárta a vb-t, míg az 1000 m-en olimpiai bajnok, kenus Vajda Attila később száll vízre a kenus egyesek B fináléjában.A női 200 méteres egyesben sem szakadt meg a sorozat: a világbajnokságon mindhárom női egyes számban magyar siker született. Janics Natasa követte Kovács Katalint, ő is győzött.

 Janics Natasa remek versenyzéssel, megvédve címét első lett a kajak egyesek között, majd később Kovács Katalinnal párosban sem talált legyőzőre.

Kovács Katalin a 27., Janics Natasa a 15. világbajnoki aranyérmét nyerte a pályafutása során.

A női négyesek döntője előtt az volt a kérdés, hogy Kovácsnak sikerül-e ötödik aranyérmét is begyűjtenie ezen a vb-n. Nos, nem jött össze a bravúr, ugyanis Paksy Tímeával, Janiccsal és Fazekas Krisztinával "csak" másodikként ért célba a németek mögött, így négy arannyal és egy ezüsttel távozhat Kanadából.

A Horváth Gábor, Bozsik Attila, Németh Gergő, Foltán László összeállítású kenus kvartett bronzérmes lett 200 m-en a fehéroroszok és az oroszok mögött.

A Bozsik A., Horváth kenupáros éppen lecsúszva a dobogóról negyedikként, a címvédőként érkezett Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István és Boros Gergely alkotta kajakos kvartett csalódást keltve csak ötödikként, Gyertyános (K-1) és a Kadler, Molnár Péter kajakos duó pedig nyolcadikként zárt a legrövidebb távon.

Horváth a kenu egyesek között - még szombaton - első lett a B döntőben, így összesítésben tizedikként végzett a vb-n. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának csütörtöki döntése értelmében a férfi K-1, K-2 és C-1, valamint a női K-1 200 m immár ötkarikás szám.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×