eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Platini megrendszabályozná a futball krőzusait

Újabb reformjavaslatokkal állt elő Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke. A játékosként háromszoros aranylabdás francia sportvezető most a klubok pénzügyeit akarja szabályozni.

Pénzügyi szabályozással korlátozná az UEFA első embere, hogy a klubok gigaösszeget költsenek egy-egy játékosra. Michel Platini Londonban tett látogatása során beszélt a tervekről, amelyeket nem titkoltan a Manchester Cityt irányító dúsgazdag arab tulajdonos Kaká megvételére tett kísérlete indokolt.

"Hogyan érhet egy srác 150 millió eurót? Számomra ez nevetséges - pénzügyi, társadalmi és a futball szempontjából is. Ha 150 millióért meg akarsz venni egy hajót vagy egy repülőt, megteheted. De egy embert? Szerintem ez rossz, nem lehetséges. De éppen ezért kell valamint tennünk" - emelte ki Michel Platini.

A francia sportvezető kifejtette: egy olyan rendszert vezetne be, amelyben a klubok annyit költhetnek igazolásokra és fizetésekre, amennyit a bevételük fedez. Ha azonban egy egyesület az igazolási és bérkiadásai meghaladják a bevételeket, akkor ki lesznek zárva az európai kupasorozatokból - tette hozzá Platini, aki szerint ez a rendszer nem zavarja, hanem védi a futballt.

Az UEFA elnöke figyelmeztette a nagy adósságot felhalmozó klubokat, így a Chelsea-t és a Manchester Unitedet, hogy rájuk is kizárás vár, ha nem tesznek eleget a pénzügyi korlátozásoknak. A Chelsea papíron a tulajdonosnak, Roman Abramovicsnak tartozik, míg a Unitednél a Glazer-család hitelből finanszírozta a klub részvényeinek felvásárlását. Hasonló problémák vannak az Arsenalnál, ugyanis az Ágyúsok az új impozáns stadion felépítéséhez vettek fel kölcsönt.

Januárban a Manchester City sajtóhírek szerint rekordösszegű, 100 millió fontos ajánlattal kereste meg a Milant, és Kakának mesés, heti 500 ezer fontos fizetést ígért a játékosnak. A brazil sztár nemet mondott az ajánlatra, de a manchesteri együttes így is kiadott 50 millió fontot januárban - ez több, mint amennyit a spanyol élvonal együttesei összesen költöttek.

Michel Platini tervei között szerepel továbbá, hogy a téli átigazolási időszakot is megreformálja. Elképzelése szerint egy játékos egy idényen belül csak egy klubban szerepelhetne, és véget vetne a rövid távú kölcsönszerződéseknek is.

Az egykori kiváló labdarúgó az UEFA elnökeként már megváltoztatta a Bajnokok Ligája rendszerét, ezáltal a kisebb együtteseknek nagyobb esélyük lesz a főtáblára kerülni, az UEFA-kupát az Európa Ligára váltotta fel, és az Európa-bajnokság mezőnyét kibővítette.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×