eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

A horvátok és a törökök is "hazai pályán" játszanak

Hány hazai csapat van ezen az Európa-bajnokságon? Erre a kérdésre sokkal nehezebb válaszolni, mint azt elsőre gondolnánk. Sztereotípia lett a "svájci-osztrák közös rendezésű Eb" szóösszetétel, de aki ezeket a napokat Bécsben tölti, zavarban van a válaszadással - írja Dénes Tamás, az InfoRádió Európa-bajnoki tudósítója helyszíni riportjában.

A császárváros az első negyeddöntőjére készül, amelyet pénteken játszik majd a török és a horvát csapat az Ernst Happel Stadionban. A két nemzet hihetetlen létszámban képviselteti majd magát, már persze, ha beszámítjuk a kivetítők, illetve a vendéglátóhelyek tévéi előtt lelkesedőket is. A helyi rendőrség összesen 200 ezer szurkolóra számít, de közben eljutott ide is a zágrábi napilap, a Vecernji List jövendölése, mely szerint "200 ezer horvát megy Bécsbe". Nehéz elhinni, hogy törökből sokkal kevesebb legyen, ugyanis a török Ausztria legnépesebb bevándorló-kolóniája.

Összeszedtem minden bátorságomat, és elmentem Bécs 16. kerületébe, az Ottakring környékére. Az itt lakók Kis Balkánnak nevezik, különleges helye a városnak, mint a minden világvárosban lévő China Town, meg Amerika számos metropoliszában a Little Italy. Már teljes a futball-láz, de egyelőre békésen hergelik egymást a horvátok és a törökök.

Az Ottakringer Strasse például inkább a horvátoké. Egymást érik a kávézók, az egyik legnagyobbikban a horvátok meccsein rendszeresen ötszázan őrjöngnek. Megtudom, hogy még a horvát rádió is kiszáll majd a meccs napján az Ottakringre.

Az utcától a belváros felé nem kell talán csak két vagy három sarkot menni, és mintha az ember máris Törökországban lenne. Magyarországon is egyre több ma már a török étterem, de itt annyi van, mint gomba az eső utáni erdőben. Többségükben zászlókkal díszítenek, török zene szól, s a válogatott, vagy éppen egy-egy játékos portréja is látható. A törökök csak az első nevükön emlegetik a futballistákat, náluk ez a szokás. Kahvecit így egyszer sem hallani, Nihatot annál többet. Meg Hamitot, Gökhant és Ardát. Kap néhány jó szót az itteniektől Ümit Korkmaz, aki az osztrákoknál játszott, de a legnépszerűbbek a csehek elleni csata hősei - megint csak Nihat, Hamit és Arda.

A rendőrség tájékoztatása szerint megerősített erők vonulnak majd fel már péntek délután az Ottakring környékére. Éppen olyan erőkkel biztosítják majd a környéket, mint a stadion körüli részt, valamint a belvárosi szurkolói zónát.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×