eur:
401.2
usd:
366.57
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

A portugál B-csapat nem vette komolyan

A társrendező Svájc bravúros győzelemmel búcsúzott a labdarúgó Európa-bajnokságtól. Portugália a 2-0-ás veresége ellenére a negyeddöntőben folytathatja.

A meccs, amely teljesen mindegy volt. Svájc két szerencsétlen vereség után csak a szép búcsúban bízhatott, hiszen a hazaiak a múlt szombati nyitányon úgy kaptak ki a csehektől 1-0-ra, hogy szinte végig mezőnyfölényben játszottak, míg szerdán az első félidő után vezettek a törökök ellen, de a vendégek egyenlítettek és a 92. percben megszerezték a győztes gólt is. A portugálok tetszetős játékkal előbb a törököket, majd a cseheket verték két találattal, így már biztos negyeddöntősként várhatták a találkozót.

Ennek megfelelően Luis Felipe Scolari mester csapata ászait maga mellé ültette a padra és felküldte a B-csapatot. Persze, nincs a világon olyan sok együttes, amelyikben Miguel, Quaresma vagy Nani nem lenne kezdő. Alapesetben Portugália ilyen.

S hogy ne legyen mindig ilyen, Queresma és Nani nagyon bekezdett. Úgy száguldottak a nagy darab svájci védők között, mintha Cristiano Ronaldót vagy Nuno Gomest látnánk. Queresma, akit Európa szinte minden valamirevaló csapata meg akar vásárolni, a 8. percben azzal a lábával adta be a labdát, amelyikre jó érzésű ember csak támaszkodni szokott. Õ a lendítő láb mögöttivel gyúrta középre a labdát... Cristiano Ronaldo közben látványosan vigyorgott a kispadon.

A félidőben még összehoztak a portugálok egy kapufát is (Pepe volt az elkövető), kihagytak több 100 százalékos ziccert, és lőttek egy gólt, amit a játékvezető les címén érvénytelenített - tévesen. A svájciak azt játszottak, amit nagyon tudnak. Futni labdával és a labda után, de nem túl látványosan. Igaz, nem is nagyképűen.

A második félidőben sem jöttek a portugál ászok, maradt a helyettesek könnyelműsködése. Jellemző eset volt, amikor Nani egy svájci védő ügyetlenkedése után bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, majd ajtó-ablak helyzetben eltalálta a jobb alsó kapufát.

Az utolsó félórában aztán a svájciak is megemberelték magukat, vagy csak egyszerűen szép búcsút képzeltek az Eb után leköszönő Köbi Kuhn kapitánynak (a svájci kispadra a Bayerntől távozó Ottmar Hitzfeld érkezik júliusban).

A 65. percben ők is eltalálták a kapufát: Inler 25 méteres lövése súrolta a jobboldalit. Hat perccel később, már a kapufa sem segített a portugálokon: egy jobb oldali beadás után Derdiyok perdített Yakin elé, aki 13 méterről a kapu jobb oldalába gurított (1-0).

A luzitánokat nem zavarta meg a gól: folytatták a szemre gyönyörű, de eredménytelen játékukat. A svájciak pedig egy ajándékbüntetővel bebiztosították győzelmüket: a Barnetta eséséért megítélt tizenegyest Yakin higgadtan lőtte a jobb felső sarokba (2-0).

A hazai csapat így győzelemmel búcsúzott az Eb-től és távozó kapitányától, míg a portugálok pihent ászaikkal várhatják a negyeddöntőt, ahol a papírforma szerint Németország lesz az ellenfelük.

Jegyzőkönyv


Svájc-Portugália 2-0


Svájc:Zuberbühler - Lichsteiner (Grochting 83.), Müller, Senderos, Magnin - Behrami, Gelson, Inler, Vonlanthen (Barnetta 60.) - Yakin (Cabanas 85.), Derdiyok.

Portugália: Ricardo - Miguel, Pepe, Bruno Alves, Ferreira (Ribeiro, 40.) - Fernando Meira, Veloso (Moutinho 70.), Meireles, - Quaresma. Nani, Postiga (Almeida 74.).

Gól: Yakin (27 és 83.).

Sárga lap: Yakin (27.), Ferreira (29.), Vonlanthen (37.), Ribeiro (63.) Fernando Meira (78.), Miguel (79.), Barnetta (79.).



A mérkőzés legjobbja az InfoRádió szerint: Hakan Yakin

Bár neve alapján török születésűnek vélnénk, Hakan Yakin Bázelben látta meg naapvilágot 1977. február 22-én. A város kisebbik alakulatában, a Concordiában kezdett játszani. Ott szerepelt 18 éves koráig, akkor, 1994-ben leigazolta az FC Basel.

A piros-kékek játékosaként mutatkozott be az élvonalban. 1997 nyarán, amikor testvérét, Muratot megvette a Grashopperstől a VfB Stuttgart, a "szöcskék" leszerződtették Hakant, így nem maradt a klub Yakin fiú nélkül.

Az addigra már az utánpótlás-válogatottba is bekerülő - s a magyarok ellen például nagyszerű teljesítményt nyújtó - Hakan kölcsönben a Sankt Gallenbe is szerepelt.

Az 1999-2000-es idényt végigjátszotta a "szöcskéknél", majd a következő szezon derekán újra klubot váltott: visszatért a Baselhez. Nagyszerű döntésnek bizonyult ez, mert 2002-ben, pályafutása során először, duplázni tudott.

A Bajnokok Ligájában is nagyszerű teljesítményt nyújtott 2002 őszén. Gólt szerzett a Szpartak Moszkva, a Valencia és a Deportivo ellen is, de a legjobban mégis a Liverpool elleni hazai találkozón játszott, amely után a világklasszis jelzőt is kiérdemelte a teljesítménye. 2003 nyarán a Paris Saint-Germain gárdájához szerződött, de nem játszott a francia klubban, miután utólag kiderült húzódásos sérülése.

A PSG visszaküldte Bázelbe, a Fenerbahçe nagyon szerette volna megszerezni, de a svájciak 2004 elején Németországba adták el: Hakan Szabics Imre klubtársa lett a VfB Stuttgartnál. Egy évre rá mégis a Feneré lett, amelybôl 2005 nyarán Bernbe tért haza.

Tavaly ősszel ontotta a gólokat: 17 találkozón 13-szor betalálva lett a Super League félidényes gólkirálya. A 2004-es Eb-n mindhárom meccsen játszott, 116 percet, a vb-n ugyancsak 3 találkozón 178 percet töltött a pályán.

Az idei hazai rendezésű Európa-bajnokságon 3 gólt szerzett, így a simán búcsúzó csapatában elmondhatta: ő mindent megtett Svájc sikeréért.

Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 11. 20:09
2024. október 11. 18:45
×
×
×
×