eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Juande Ramos már nem a Sevilla edzője - rangadók előtt az európai futball

Juande Ramost hétmillió euróért szerződteti a Tottenham, Ronaldinhót a Milan, Benzemát a Real Madrid szeretné szerződtetni. Angliában Liverpool-Arsenal és Chelsea-Man City rangadót játszanak, az olasz sláger a Milan-Roma rangadó. Érdekességek a hétvége európai futballjáról

Angliában két rangadót is játszanak a hétvégén. A legnagyobb érdeklődés a két még (a bajnokságban) veretlen csapat, a Liverpool és az Arsenal presztízscsatát is jelentő rangadóját kíséri.

Arsene Wenger együttese szenzációs formában futballozik az idény eleje óta. Bár tartani lehetett attól, hogy az Ágyúsok megszenvedik Thierry Henry távozását, a gárda még jobban kezdte az idényt, mint 2003-ban, a veretlenül megnyert bajnoki szezonban.

Az Arsenal sorozatban 12 mérkőzését nyerte már meg a kupatalálkozókat is beleértve, kilenc bajnoki találkozón 25 pontot gyűjtött. Ez megegyezik a Chelsea mögött végül ezüstérmesként zárt 2004-2005-ös szezon teljesítményével, s kettővel jobb, mint az egy idénnyel korábbi rajt. Amikor Wengerrel eddig bajnok lett az Arsenal, a bajnokság hasonló szakaszában rosszaabul ált, mint most (2003: 23, 2001: 18, 1997: 19 pont)

Wenger továbbra is Almuníát kívánja védetni, Jens Lehmann csak a második számú kapus. A német ezt rosszul kezeli, pedig már Franz Beckenbauer is figyelmeztette. A Császár szerint ha nem fejezi be a Wengerrel való kötözködést, januárban új klubot nézhet magának.

Két játékosról sérülésük miatt kényszerül lemondani a menedzser: Philippe Senderos hátproblémája nem oldódott meg, Robin van Persie a térdével még legalább egy hónapot pihenni fog.

Az Arsenal a hét közben gólcsúcs-beállítással ízekre szedte a Slavia Prahát a Bajnokok Ligájában. Ám az őszi menetelés során most vár a csapatra először rangadó: az Anfield Roadon minden korábbinál nehezebb dolga lesz.

A Liverpool szeretné hárompontnyira csökkenteni a két csapat közötti hátrányt. Fernando Toresszel csodát tett az orvosi stáb, a spanyol csatár játékra jelentkezett, mégpedig honfitársa, Xabi Alonso társaságában. Ugyanakkor Jermaine Pennant kidőlt a sorból, januárig nem játszhat.

Elképzelhető, hogy a vasárnap délután öt órakor kezdődő mérkőzésen Benítez ismét szerepet ad Peter Crouchnak, aki egyetlen más klub ellen sem szerzett annyi bajnoki gólt, mint éppen az Arsenal ellen. Márciusban mesterhármassal döntötte el a két csapat bajnokiját.

A másik nagy mérkőzést a Chelsea és a meglepően jól szereplő Manchester City vívja, szombat délután négy órától a Stamford Bridge-en. A City 13 éve nem tudott nyerni a Kékek ellen Londonban, a Chelsea immár 68 hazai mérkőzés óta veretlen a Premier League-ben - mégis a vendégek előjelei a kedvezőbben.

A Chelsea-ből elfogytak a balhátvédek, Ashley Cole sérült, Wayne Bridge eltiltott. Nem játszhat John Terry és a még mindig sérült Michael Ballack sem. Avram Grant meglehetősen furcsa nyilatkozatot tett a Sunban két, a kevés játéklehetőség miatt csalódott játékosának, Shaun Wright-Phillipsnek és Andrij Sevcsenkónak címezve: "Nem vagyok a bébiszitteretek! Oldjátok meg a problémátokat"

Megszólalt az új másodedző, Henk ten Cate is, aki szerint a Chelsea játékosainak be kellene fejezni a mosolygást! A szigorúságáról ismert edző a hét közben idő előtt lefújta a tréninget, mert két játékosa túl sokat nevetgélt.

Anglia, 11. forduló
Szombat

Manchester United (2.)-Middlesbrough (17.)
Chelsea (7.)-Manchester City (3.)
Reading (12.)-Newcastle (8.)
Sunderland (16.)-Fulham (13.)
Birmingham (14.)-Wigan (15.)
Portsmouth (5.)-West Ham United (10.)

Vasárnap
Bolton (20.)-Aston Villa (9.)
Tottenham (18.)-Blackburn (6.)
Derby (19.)-Everton (11.)
Liverpool (4.)-Arsenal (1.)Az olasz bajnokság hétvégi csúcsrangadóját az AC Milan és az AS Roma játssza a San Siróban. A fővárosi csapat (Francesco Totti vezérletével) tavaly nyerni tudott Lombardiában, de azt megelőzően nyeretlen maradt a Milan vendégeként, bajnoki mérkőzésen 19 éven keresztül.

Dönthet a két védelem közötti: egyik csapaté sem szerepelt fényesen az elmúlt időszakban. A Milan ráadásul a mostani szezonban még egyetlen bajnoki találkozóját sem tudta megnyerni a Giuseppe Meazza Stadionban.

Carlo Ancelotti (az AS Roma és az AC Milan korábbi játékosa) Didát védeti Zeljko Kalac helyett, s visszakerül a védelembe Paolo Maldini is. A középpályás és a csatársor névsora megegyezik a Bajnokok Ligájában szerdán a Sahtar elleni fölényes győzelmet kiharcoló gárdáéval: Gattuso, Pirlo, Ambrosini, Kaka, Seedorf és Gilardino játszik.

Luciano Spalletti, az AS Roma edzője nehezebb helyzetben van. Taddei, Esposito, Andreolli és Aquilani sérült. Erősen kétséges Perrotta játéka is, aki kihagyta a BL-mérkőzést, s nincsenek jó hírek a Sporting ellen az első félidőben cserét kért Francesco Totti térdéről sem. Csak közvetlenül a találkozó előtt dől el, hogy a Kapitány játszhat-e.

Ha nem, Cassetti lesz a jobb oldali támadó középpályás, Ludovic Giuly húzódik középre, Mancini játszik a bal oldalon, s Mirko Vucsinics lesz az egy szál csatár. Aquilani posztján Pizarro játszhat.

A forduló másik slágertalálkozóján két újonc találkozik: a Napoli a Juventust látja vendégül. A Juve az utóbbi mérkőzéseken jobb formában van, de a Napoli csatárát óriási bizonyítási vágy fűti. Az uruguayi Zalayeta, aki öt gólt is lőtt már az idényben, tíz éven keresztül az Öreg Hölgyet szolgálta - a torinói klub tagja volt.

Olaszország, 9. forduló
Szombat

Torino (14.)-Cagliari (15.)
Napoli (8.)-Juventus (2.)

Vasárnap
Palermo (5.)-Inter (1.)
Milan (11.)-Roma (4.)
Lazio (13.)-Udinese (7.)
Catania (12.)-Sampdoria (9.)
Empoli (16.)-Atalanta (10.)
Siena (17.)-Reggina (19.)
Parma (18.)-Livorno (20.)
Genoa (6.)-Fiorentina (3.)Spanyolországban Juande Ramos távozása jelenti a szenzációt. A Sevilla mestere elhagyja nagy sikerei színhelyét, s a 15 hónap alatt 5 kupát nyert csapatot, s hétfőn Londonba utazik, hogy átvegye a Tottenham együttesét.

Csapata így már nélküle fogadja vasárnap este a Valenciát. A játékosai mind nagyon sajnálják a távozását, Frederic Kanouté, például, azt mondta, a Sevilla már nem lesz ugyanaz a csapat, mint Ramosszal volt.

A Real Madrid a Deportivót fogadja, vasárnap délután öt órakor. Heinze, Robben, Cannavaro és Diarra sérültek, valószínűleg Schuster az Olympiakosz elleni győztes csapatot küldi pályára. Az edző abban reménykedik, hogy csapata folytatja a Bernabéuban mutatott eddigi kitűnő formáját.

A Real Madrid egyébként ajánlatot kész tenni az Olympique Lyonnak az ősz felfedezettje, a mindössze 19 éves Karim Benzema megvételére. A francia klub elsőre olyan árat mondott, hogy a Madrid elrettenjen: 60 millió euróra tartja a francia góllövőlistát vezető csatárt.

A Barcelona az Almeríát fogadja, nyilvánvalóan győzelmi esélyekkel. Messi kilábalt kisebb sérülésésből, játszani fog, Carles Puyol marad szélsőhátvéd. A Barca hívei számára a nagy újdonság, hogy Yaya Touré is felépült, játszhat.

A katalán sajtóban nem is a mérkőzés, hanem Ronaldinho jövője a legforróbb téma. A Milan januárban - állítólag - újabb rohamot indít a megszerzéséért. Joan Laporta tartja magát korábbi álláspontjához: "Dinho nem megy sehova".

Spanyolország, 9. forduló
Szombat

RCD Mallorca (7.)-Espanyol (5.)
Bilbao (13.)-Betis (17.)

Vasárnap
Real Madrid (1.)-Deportivo (16.)
Zaragoza (10.)-Villarreal (2.)
Levante (20.)-Atlético M. (6.)
Racing (8.)-Getafe (18.)
Murcia (12.)-Recreativo (15.)
Osasuna (14.)-Valladolid (19.)
Barcelona (4.)-Almería (9.)
Sevilla (11.)-Valencia (3.)

4

Németországban az Eintracht és a Hannover unalmas mérkőzésen játszott gól nélküli döntetlent pénteken. Huszti Szabolcs nyolcvan percet töltött a pályán, majd Lauth állt be a helyére.

A forduló további mérkőzései közül a két vasárnapi érdemel kiemelést. A nagy formában lévő Bayern és a 11. helyen szerénykedő Dortmund presztízscsatát vív egymással. A bajorok idegenbeli mérlege lenyűgöző: 4 győzelem, egy döntetlen, öt meccsből.

Hamburg is győzelmi esélyekkel megy Duisburgba, Rafael van der Vaart játszik, előtte a legutóbbi bajnokin mesterhármast szerzett, horvát Ivica Olic játszik egyedüli csatárként.

A szombat rangadóját két BL-szereplő játssza: a Schalke a Werder Brmeent fogadja. Döntetlen körüli eredmény várható: a Schalke esélyesebb lenne, de nagyon sok a sérültje.

Hajnal Tamás csapata, a Karlsruhe a Hansa Rostocknál vendégeskedik - természetesen a magyar középpályással.

Németország, 11. forduló
Péntek
Frankfurt (8.)-Hannover (6.) 0-0

Szombat
Schalke (5.)-Werder (2.)
Rostock (13.)-Karlsruhe (4.)
Stuttgart (14.)-Leverkusen (7.)
Wolfsburg (9.)-Nürnberg (15.)
Hertha (10.)-Bochum (16.)
Bielefeld (12.)-Cottbus (18.)

Vasárnap
Dortmund (11.)-Bayern (1.)
Duisburg (17.)-Hamburg (2.)

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×