eur:
389.11
usd:
360.57
bux:
68019.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a Nemzet Művésze elismerések átadásán a Pesti Vigadóban 2022. november 3-án. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus és Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, forgatókönyvíró és fotográfus vehette át a Nemzet Művésze elismerést.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vashegyi György: a források adottak, a hangsúly a hatékony elköltésen van

Az International Classical Music Awards zsűrije idén 16 kategóriában díjazta a legjobb klasszikus és kortárs zenei lemezfelvételeket. A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a legjobb barokk vokális felvétel díját nyerte el. Az elismerés jelentőségéről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a Liszt Ferenc-díjas karmester.

„Nagyon megtisztelő, hogy elnyerhettük ezt a díjat barokk vokális kategóriában” – fogalmazott Vashegyi György, hozzátéve, hogy az ünnepi átadóra április 12-én a valenciai Palau de la Musicában kerül sor. Az est során gálakoncertet is rendeznek számos díjazott részvételével, valamint az Orquesta de Valencia művészeti és zenei igazgatója, Alexander Liebreich vezényletével.

Az év lemezkiadója a Palazzetto Bru Zane lett – Vashegyi Györgyék 2023 elején velük vették föl Jules Massenet Werther című operáját, idén januárban pedig Édouard Lalo Ys királyát, amiket a jövőben további francia romantikus operák fognak követni –, míg a legjobb operafelvételt egy „Bru Zane”-os Massenet-lemez, az Ariane nyerte – amit a Liszt Ferenc-díjas karmester barátai, kollégái rögzítettek.

„Mindez azért érdekes, mert pont az a kiadó nyert, amelyik ki fogja adni Massenet-tól a Werthert velünk néhány hónapon belül, amit tavaly vettünk föl” – emlékeztetett a Magyar Művészeti Akadémia volt elnöke.

Az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus az ICMA-elismerést a Jouissons de Nos Beaux Ans! című lemezével nyerte el, amelyet Cyrill Dubois-val közösen készített. A cím Jean-Philippe Rameau-tól származik, a francia zeneszerző utolsó operájából, a Les Boréades-ból (Boreádok) egy magas tenor szóló, amelyet kórus és zenekar kísér – magyarázta Vashegyi György. 2023 szeptemberében vették fel a Warner számára.

Ez a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar fennállásának, de vélhetően a magyarországi régizene-játszás legjelentősebb produkciójává nőtte ki magát,

ami egy Müpa-koncert után a párizsi Théâtre des Champs-Elysées-ben, a helsinki Musiikkitalóban és az amszterdami Concertgebouw-ban is bemutatkozott – emelte ki a karmester. Sabine Devieilhe volt a szoprán szólistájuk, aki jelenleg a világ első számú líra koloratúrszopránja.

A komolyzene támogatása

Az InfoRádió Aréna című műsorában a komolyzenei együttesek állami támogatásáról is szó esett. A Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója szerint az államnak az a feladata, hogy a saját cégeinek megfelelő megfelelő feladatokat és megfelelő finanszírozást szabjon, továbbá személyi feltételeket biztosítson. Vashegyi György úgy érzi, mindez most adott.

Hozzátette: Magyarországon nagyon sok kiváló szimfonikus zenekar működik, elsősorban Budapesten, de vidéken is „nagyon komoly a felhozatal”, ezek azonban vegyes, tehát nem tisztán állami fenntartású együttesek. Bár ezek működéséhez a kormány komoly közvetlen támogatást nyújt, a Nemzeti Filharmonikusok, a Concerto Budapest és a Szent István Filharmonikusok este picit egyszerűbb, hiszen ezek állami cégek és egyértelmű a tulajdonosi struktúra – tette hozzá.

Ismeretes, abban az időben, amikor Vashegyi György volt a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, jelentős többlettámogatás jutott a komolyzene területére; 2022-re például megduplázódott az állami források mértéke. A Liszt Ferenc-díjas karmester tudomása szerint ez az összeg egy forinttal sem csökkent. "Három év alatt, 2020-tól 2022-ig 9 milliárdról 18 milliárd forintra növekedett az az összeg, amelyet a kulturális kormányzat közvetlenül adott a zenekaroknak, illetve azoknak a fenntartóinak. A 2024-es számot nem ismertem, ez még nem nyilvános, de nem hiszem, hogy ebben csökkenés várható” – mondta Vashegyi György úgy fogalmazva: „a források hatékony elköltésén van a hangsúly”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×