eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Nyitókép: Krugloff/Getty Images

Ókori temetőt rejt a Vatikán földje

A pápai állam alatt húzódó, ókori római temetőt mutatta be Barbara Jatta, a Vatikáni Múzeum igazgatója kedden a nemzetközi sajtó jelenlétében.

A Vatikáni Múzeum igazgatónője látványos gesztussal avatta fel az új régészeti helyszínt: kitárta azt a hatalmas bronzkaput, amely a pápai államot körülvevő falon található, de mostanáig ritkán nyitották meg.

Az úgynevezett Santa Rosa kapun juthatnak be a látogatók november 17-től a Vatikánváros alatt található nekropoliszba, amely pénteken és szombaton fogadja a közönséget előzetes internetes foglalással.

A temető a Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 4. századig működött az ókori Rómából kivezető, via Triumphalis nevű országút mentén. A dombra épített - és ezért teraszosan kialakított - temetőben sorakozó több száz sírból negyven kripta maradt meg jó állapotban. Fennmaradtak a sírkamrák falát díszítő freskótöredékek, a padlókat borító mozaikdíszítések, a szarkofágokat borító borostyánkőlapok, a hamvakat őrző urnák, az olaj tárolására szolgáló cserépedények, valamint számos halotti felirat, márványszobor, használati tárgyak.

A közel ezer négyzetmétert lefedő régészeti helyszín egyedülállónak számít még Rómában is, mivel pár méterrel a mai talajszint alatt sétálhatnak a látogatók az ókori temető utcáin. A Vatikán régészeti szempontból is értékes: a Szent Péter bazilika területén állt egykor Nero császár cirkusza, mellette az a római temető, ahol a cirkuszban keresztre feszített Pétert apostolt temették el.

A nekropolisz a pápai állam egy másik pontján terül el, és nem szolgált keresztény temetkezési helyként.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×