eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Budapest, 2020. február 2. Lépcsőfeljáratok a Déli pályaudvarra. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Számos budapesti épületet venne védelem alá a Városháza

A listában szerepel többek között a lebontani tervezett Diplomata-ház, a Hilton Szálloda, a Déli pályaudvar főépülete és a Körszálló. A vonatkozó rendelet módosításáról lakossági fórumot tartanak.

A fővárosi önkormányzat a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosítását tervezi – írja az Építészfórum –, így újabb budapesti épületek kaphatnak védettséget. A rendeletben szabályozott keretek között kezdeményezések, illetve szakmai vizsgálatok alapján az I., II., III., V., VII., VIII., XI., XII., XIII., XIV., XV. XVI., XVIII., XXI. kerületet érintően készült lista az örökségvédelem szempontjából védelemre érdemes épületekről.

Köztük megtalálható egyebek mellett a Hilton Szálloda, a Déli pályaudvar főépülete, a lebontani tervezett Diplomata-ház, a Cseppkő utcai gyermekotthon, az egykori Magyar Dolgozók Pártjának II. kerületi székháza, a Körszálló, az Úttörővasút állomásépületei, az óbudai kísérleti lakótelep, a Chemolimpex egykori irodaháza, a Pesti Magyar Színház, a Péterffy Sándor utcai rendelőintézet és kórház, az újpalotai víztoronyház, a Pántlika bisztró, a Kútvölgyi úti rendelőintézet, a Fehérvári úti VERTESZ irodaház, a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár, a Semmelweis Egyetem belső klinikai tömbje, és számos lakóépület.

A rendelet fő célja, mint az annak indoklásában olvasható, „Budapest városképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. Védelem alá helyezéssel megakadályozható az építészeti értékek bontása és azok a beavatkozások, amelyek az építészeti értékek érvényesülését zavarnák.”

A módosításhoz szükséges dokumentumok készítése társadalmi bevonással és a nyilvánosság biztosításával történik, így lakossági fórumot tartanak 2022. január 20-án, csütörtökön 15 órai kezdettel a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében (1052 Budapest, Városház utca 9-11.). Ennek részleteiről az önkormányzat honlapján lehet többet megtudni. Írásbeli javaslattételre 2022. január 28-ig van lehetőség.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×