eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Trianon előtti zászló is felvonul ma Csillaghegyen

A közel 110 éves Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület is megemlékezik Trianon 100 éves évfordulójáról. Az eseményen mások mellett fellép Juhász Zoltán népzenész és Fehér Anna színművész is - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke, Debreczeny István.

Csillaghegynek speciális helyzete van. Az 1900-as évek elején jött létre, amikor köztisztviselők ingyenes telkeket kaptak itt. A Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület (CSIPKE) 1912 óta működik, túlélte az első világháborút, majd jött 1920. június 4., a békediktátum aláírása pedig érintette Csillaghegyet is - fogalmazott a szervezet elnöke az InfoRádióban.

Debreczeny István a tragikus események között említette a kitelepítéseket, de nagyon sokan menekültek a mai 3. kerületbe a Felvidékről, Délvidékről és Székelyföldről is.

"Vannak olyanok még, akik közvetlenül is emlékeznek erre a szomorú történetre. És van az egyesületnek egy száz éve készült zászlaja is, amit a tagok hímeztek, egyik felén van egy áldás és egy Nagy-Magyarország-térkép, a másik oldalon pedig egy bányászjelkép, két kalapács keresztben, Csillaghegy ugyanis a római kortól kezdve, mindig is a bányákhoz kötődött" - folytatta Debreczeny István, utalva a csillaghegyi kő- és a későbbi agyagbányára, illetve a tégla- és cserépgyárra.

A közel száztíz esztendős egyesület a csütörtöki napon az ország szétszakítására is emlékezik.

"A programunk harangozással indul, majd bevonul négy zászló, a magyar, a székely, a polgári körös százéves zászló és a cserkészek zászlaja" - mondta el az elnök. Ezután "két énekes, Juhász Lilla és Soós Réka vezetésével elénekeljük a Himnuszt, majd a történelmi keresztény felekezetek lelkipásztorai mondanak áldást. Ezt a felekezetek népi himnuszai követik" - folytatta. A kulturális program mellett az eseményen többek között Varga Mihály pénzügyminiszter, a terület országgyűlési képviselőjeként mond megemlékező beszédet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×