INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

régész

irgalmasrendi kórház

feltárás

ásatás

Ötezer évvel ezelőtti élet nyomaira bukkantak egy budai kórház udvarán

Ötezer évvel ezelőtti élet nyomaira bukkantak egy budai kórház udvarán

Infostart

Az Irgalmasrendi Kórház udvarán egyik ámulatból a másikba eshetnek a régészek.

Ásatások zajlanak a budai Irgalmasrendi Kórház udvarán, ennek köszönhetően egyre színesebb kép alakul ki a területről. A hőforrások és a Duna-part közelében lévő területen megtalálták a múlt század elején emelt épület elődjét, a XIX. század elején épült kórház maradványait - adta hírül a Budapesti Történeti Múzeum.

A talajfeltöltésben sok reformkori üveget találtak, de ennél régebbi dologra is figyelmesek lettek a régészek: előbújt egy középkori észak-déli útfelület, illetve egy attól a Duna felé álló régesrégi épület maradványai.

Mivel ezen a szakaszon lehetett a középkori forrásokból ismert révátkelő, illetve egy kikötő, talán ahhoz tartozhattak ezek az emlékek a szakemberek szerint, akik úgy látják, az Árpád fejedelem útja táján lehetett a Duna-part egykor.

Az előkerült út egykori nagy forgalmát mutathatja a megtalált pénzérmék és patkók mennyisége is, és beleakadtak egy kültéri kemencébe is már.

A közeli hőforrások már a XII. század óta ismertek, innen kapta a környék is a nevét (Felhévíz), a XI. században még Gézavására lehetett az elnevezés.

Az előkerült útnak bár egyelőre nincs közvetlen antik előzménye, vannak a területen egyelőre datálhatatlan falak és bizonyos római kori (II-III. század) leletanyag is.

A legmélyebb ásatási rétegek arról mesélnek:

akár ötezer évvel ezelőtt is rendszeresen megfordulhattak emberek

ezen a területen.

Nyitókép: Régészet.Aquincum.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018