eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Heteken belül rá sem ismerni majd a Bakáts térre

Megújult az épület homlokzata és a templomkert is, az altemplomban pedig egy urnatemetőt alakítottak ki - mondta az InfoRádiónak Kruppa Gábor, a templom felújításának felelős tervezője. A második üteme kivitelezése ősszel indul.

A Bakáts téri templom felújításának első üteme a befejezéséhez közeledik, júniusban lesz a műszaki átadás.

"Az első ütem lényegében a homlokzat felújításából állt, illetve megépült a szentély mögött az altemplomban egy urnatemető"

- ismertette az InfoRádióban Kruppa Gábor, a Bakáts téri felújítás felelős tervezője.

Amit a járókelők láthatnak, hogy most már a homlokzat nagy részéről az állványzatot elbontották, látszik a felújított homlokzat, illetve ami a leglátványosabb változás, hogy a toronysisakon sincs már állványzat, csillog a rézlemez-borítású sisak, helyükön vannak az aranyozott keresztek.

"Jár a toronyóra, ami az egyik legfrissebb dolog, mert a felújítása a számlapoknak és a járószerkezetnek most történt meg" - tette hozzá Kruppa Gábor.

Az ablakokat most nem cserélték, ezek felújítása egy későbbi ütem része lesz, annak a műszaki tartalmát most állítják össze.

Ami még jelentős változás lesz a téren, bár az építkezés miatti kerítések miatt egyelőre nem annyira látszik, hogy

a templomot körülvevő kert, járdák, ülőbútorok is újak.

A második ütem pontos tartalma még nem végleges, de elsősorban a templombelső felújítására irányul: a szentély, a padló és a padok felújítását egy komplett elektromos és minimális gépészeti felújítás követi, ez ősszel kezdődik.

Az első ütem 930 millió forintot emésztett fel, s ha a második ütemet időben elkezdik, 2020 szeptemberére készen lesznek a munkával

- épp a magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére.

A felújítás után az egyházi funkciók mellett komoly turisztikai vonzerőt jelenthet és egyfajta kulturális központként is működhet majd a templom.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 23. 17:58
×
×
×
×