eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: terkoz.budapest.hu

Újabb részletek a Bakáts tér felújításáról

Elkészültek a IX. kerületi Bakáts tér felújításának kivételi tervei, a közbeszerzés után már idén elkezdődhetnek a munkálatok – mondta az InfoRádiónak a Ferencvárosi Önkormányzat főépítésze.

A kivitelezés közbeszerzését a nyáron levezényli a Ferencvárosi Önkormányzat, az első kapavágás is valószínűleg még az idén megtörténik - mondta Szűcs Balázs főépítész. Hozzátette, a beruházás első üteme 750 millió forint, a további ütemek a források rendelkezésre állásától függenek.

Először a Bakáts tér és Bakáts utca gyalogos elsőbbségi átalakítására kerül sor, majd utóbbi Duna-partig kifutó szakaszát, a Ráday utca befejező szakaszát és a Tompa utca körúttal összekötő részét újítják fel. A főépítész arról is beszélt, hogy

a beruházással főként a zöld felületeket szeretnék növelni, illetve a gyalogosforgalom számára kényelmesebbé tenni a környéket,

továbbá a műemléki környezethez illesztenék a burkolatot és a berendezési tárgyakat.

Szűcs Balázs arról is beszélt, hogy az így csökkenő számú parkolóhelyek egy részét a kerület más utcáiban pótolják.

Mint fogalmazott, a teret „nívós térré” szeretnék kialakítani: a forró nyári napokon hűsítő vízjátékot terveznek, illetve különböző rendezvényekre, például adventi vásár tartására is alkalmassá tennék a teret.

"A téren olyan teraszlehetőségek lesznek, amely minden bizonnyal tövább öregbíti majd a Ráday utca hírnevét"

– mondta Szűcs Balázs.

A templom háta mögött a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Karát alakítják majd ki.

A téren álló katolikus templom (Assisi Szent Ferenc-templom) felújításának felelős tervezője, Kruppa Gábor az InfoRádiónak elmondta, hogy az épület tornyának héjazatcseréje és javítása már javában zajlik, ezzel párhuzamosan folyik a szentélyek körüli homlokzat és a templomkert felújítása is.

"A templom tornyát a tetején álló keresztig, 66 méter magasságig felállványozták, aranyozzák a keresztet és felhelyezik a díszburkolatot - mondta Kruppa Gábor.

A templom körüli járdákat is rendbe teszik, füvesítenek, kitisztítják a támfal fő elemeit, a kovácsoltvas-szerkezeteket pedig restaurálják.

Az első ütem pénzügyi vállalása 930 millió forint.

A következő ütemben a templom belseje következik majd, ez a szakasz az előkészítő fázisban van, és az ígéretek szerint a munkálatok nem zavarják majd a templom működését. A "látható" munkákkal 2020 májusában lehetnek kész, lesz toronyóra, és díszkivilágítás is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×