eur:
385.86
usd:
355.25
bux:
68399.5
2024. május 21. kedd Konstantin

Meghökkentő módon ábrázolja a menekültválságot egy szerb-francia film

A menekültválság fordított forgatókönyvét vizionáló kisjátékfilmet mutattak be pénteken Szerbiában. A Frontiere (Határon) című francia-szerb alkotásban gazdag európaiak tömegesen próbálnak illegálisan bejutni Szerbiába.

A rövidfilmet, amely a Nyugat és a világ másik fele közötti egyre növekvő megosztottságot mutatja be, tavaly forgatták, amikor több százezer menekült és migráns kelt át a Balkánon annak reményében, hogy Nyugat-Európában új életet kezdhet. A produkció alkotói közösségi finanszírozással teremtették elő a költségvetést.

A 2022-ben játszódó történetben luxusautók állnak a senki földjén, a jólöltözött, gazdag nyugat-európaiak tízezrei pedig a szögesdrót mögül próbálják megvesztegetni a szerb határőröket, hogy engedjék be őket az országba. A gazdagoknak ugyan mindenük megvan, mégis a szegény, de boldog ország után vágyakoznak, hogy ismét értelmet nyerjen az életük, és újra örülni tudjanak a dolgoknak.

Arnaud Humbert, a film francia forgatókönyvírója - és egyben szereplője is a produkciónak - elmondta, hogy több hónappal az előtt fogott bele az írásba, mielőtt a migrációs válság elérte volna a csúcspontját. A Belgrádban élő Humbert francia fiatalembert alakít, akinek szerelme, Jelena szerb, de a határ elválasztja őket egymástól. A film az alkotók szerint ironikus hangon szólal meg, de óvakodtak attól, hogy karikatúrává változtassák a történetet.

A rövidfilmet a korábban újságíróként dolgozó francia Laurent Rouy rendezte, aki ezzel a produkcióval debütál filmesként. "Ez a történet ugyan a bevándorlókról szól, de mindenekelőtt a szerb történelemről mesél" - mondta Rouy.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

Jön a fontos kamatdöntés - Egyre fentebb a magyar részvények

A forint szempontjából a Magyar Nemzeti Bank mai kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény a héten - az elemzők véleménye szerint a jegybank 50 bázisponttal fogja csökkenteni a kamatokat, ezzel az irányadó ráta 7,25%-ra csökkenhet. Ez lehet az egyik utolsó kamatcsökkentés idén, az év végére is viszonylag magas kamatot várnak az elemzők. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is kisebb mínuszokat láthatunk, a magyar tőzsde azonban ennek ellenére felülteljesít. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×