eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Brilliáns művelettel találták meg az elrabolt veronai festményeket

Egy kis folyami szigeten elrejtve megtalálták az ukrán hatóságok azt a 17 barokk és reneszánsz festményt, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna remekműveit, amelyeket tavaly novemberben rabolt el Veronából egy többségében moldovaiakból álló bűnbanda.

A legkevesebb 16 millió euró (5 milliárd forint) összértékű műkincsek megkerülését Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be Kijevben szerda este, hangoztatva: a "briliáns művelet" sikere is bizonyítja, hogy országa hatékonyan veszi fel a harcot a korrupció és csempészet ellen. Az elnöki hivatal által közzétett videofelvételen látható, amint az ukrán határőrök kicsomagolják a biztonságba helyezett festményeket.

A képeket az ukrán-moldovai határvidéken, Odessza közelében, a Dnyeszter és a Turuncsuk folyó által körülölelt Turuncsuk-szigeten, sűrű bokrok között, műanyag zsákokba rejtve találták meg. A bűnözők azután küldték oda őket - állítólag postán, közönséges csomagküldeményként -, hogy Moldovában márciusban több gyanúsított letartóztatása után nagyszabású hajsza indult a festmények előkerítésére.

Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a festményeket egy csecsenföldi megrendelő megbízásából lopták el az olaszországi múzeumból

Az elkövetők november 18-án este hatoltak be a veronai Castelvecchio városi múzeumba. Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett három álarcos, fegyveres rabló közül ketten a bejáratnál álló biztonsági őrt arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.

A rablók elvitték nagy mesterek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el. A képeket a biztonsági őr gépkocsijával szállították el, majd erről egy másik autóba szálltak át.

Az ügyben márciusban 13 embert tartóztattak le Olaszországban és Moldovában, többségében moldovai állampolgárokat, valamint a rablás idején a múzeumban szolgálatot teljesítő olasz biztonsági őrt, annak ikertestvérét és a testvér moldovai származású feleségét, a feltételezett tippadót. Olasz értesülések szerint Ukrajnában újabb letartóztatások történtek, de az őrizetbe vett személyek száma nem ismert.

A nyomozók 4000 órányi videót néztek meg és telefonbeszélgetések százait hallgatták le, hogy elfogják a gyanúsítottakat. A lehallgatott hívásokban a tettesek gratuláltak egymásnak "a nagy fogáshoz" és arról beszéltek, hogy várniuk kell néhány hónapot az értékes festmények eladásával.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter Veronában "nagy napnak" nevezte a festmények megkerülését, és közölte, hogy azok rövidesen visszakerülnek a Castelvecchio-múzeumba.

Az ukrán hatóságok a múlt hónapban négy, a 17. századi "holland aranykorból" származó festményt szereztek vissza, több mint egy évtizeddel azután, hogy egy hollandiai múzeumból ellopták őket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×