eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Brilliáns művelettel találták meg az elrabolt veronai festményeket

Egy kis folyami szigeten elrejtve megtalálták az ukrán hatóságok azt a 17 barokk és reneszánsz festményt, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna remekműveit, amelyeket tavaly novemberben rabolt el Veronából egy többségében moldovaiakból álló bűnbanda.

A legkevesebb 16 millió euró (5 milliárd forint) összértékű műkincsek megkerülését Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be Kijevben szerda este, hangoztatva: a "briliáns művelet" sikere is bizonyítja, hogy országa hatékonyan veszi fel a harcot a korrupció és csempészet ellen. Az elnöki hivatal által közzétett videofelvételen látható, amint az ukrán határőrök kicsomagolják a biztonságba helyezett festményeket.

A képeket az ukrán-moldovai határvidéken, Odessza közelében, a Dnyeszter és a Turuncsuk folyó által körülölelt Turuncsuk-szigeten, sűrű bokrok között, műanyag zsákokba rejtve találták meg. A bűnözők azután küldték oda őket - állítólag postán, közönséges csomagküldeményként -, hogy Moldovában márciusban több gyanúsított letartóztatása után nagyszabású hajsza indult a festmények előkerítésére.

Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a festményeket egy csecsenföldi megrendelő megbízásából lopták el az olaszországi múzeumból

Az elkövetők november 18-án este hatoltak be a veronai Castelvecchio városi múzeumba. Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett három álarcos, fegyveres rabló közül ketten a bejáratnál álló biztonsági őrt arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.

A rablók elvitték nagy mesterek 17 remekművét, köztük Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el. A képeket a biztonsági őr gépkocsijával szállították el, majd erről egy másik autóba szálltak át.

Az ügyben márciusban 13 embert tartóztattak le Olaszországban és Moldovában, többségében moldovai állampolgárokat, valamint a rablás idején a múzeumban szolgálatot teljesítő olasz biztonsági őrt, annak ikertestvérét és a testvér moldovai származású feleségét, a feltételezett tippadót. Olasz értesülések szerint Ukrajnában újabb letartóztatások történtek, de az őrizetbe vett személyek száma nem ismert.

A nyomozók 4000 órányi videót néztek meg és telefonbeszélgetések százait hallgatták le, hogy elfogják a gyanúsítottakat. A lehallgatott hívásokban a tettesek gratuláltak egymásnak "a nagy fogáshoz" és arról beszéltek, hogy várniuk kell néhány hónapot az értékes festmények eladásával.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter Veronában "nagy napnak" nevezte a festmények megkerülését, és közölte, hogy azok rövidesen visszakerülnek a Castelvecchio-múzeumba.

Az ukrán hatóságok a múlt hónapban négy, a 17. századi "holland aranykorból" származó festményt szereztek vissza, több mint egy évtizeddel azután, hogy egy hollandiai múzeumból ellopták őket.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 26. 18:08
×
×
×
×