eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Előadások és díjátadás a magyar dráma napja alkalmából

Országszerte és a határon túl is több helyszínen megünneplik a hétfői magyar dráma napját: előadásokkal, díjátadással, nyílt nappal és más rendhagyó programokkal várják a közönséget.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Vasárnap, az ünnep előestéjén a Pesti Színházban a 125 éve született Hunyady Sándorra, a Vígszínház egykori háziszerzőjére emlékeznek Kártyázó asszonyok című drámájával, amelyet Kovács D. Dániel rendezésében láthat a közönség Lengyel Tamással a főszerepben.

Hétfő délelőtt szintén a Pesti Színházban tartják Nádas Péter Találkozás című drámájának rendhagyó olvasópróbáját, amelyen a szerző olvassa fel művét. Az eseményen a magyar dráma napja alkalmából Nádas Péter drámaírói életművéért Szép Ernő-díjat vehet át.

Idén a Szép Ernő-különdíjat Csukás István fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért és Schilling Árpád rendező experimentális, égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért kapta. A két díjazott egyéb elfoglaltságai miatt később veszi át a díjat.

A Színházi Dramaturgok Céhe hétfőn este tartja a budapesti Mozsár kávéházban ünnepi összejövetelét. A dramaturgok által az ünnep alkalmából az évad legjobb magyar drámájának odaítélt díjat az idén Spiró György Helló, dr. Mengele! című műve nyerte el. A díjat későbbi időpontban veszi át az író. A rendezvényen adják át azonban a kétévente titkos szavazással dramaturgoknak odaítélt Bálint Lajos Vándorgyűrűt. Az elismerést Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma művészeti vezetője nyerte el.

Több budapesti színház a Színházak éjszakája programjával egybekötve ünnepelte a magyar dráma napját. A Nemzeti Színház szombati nyílt napjára például Páskándi Géza-művekből válogatott Rubold Ödön a magyar dráma napja jegyében.

Vasárnap a magyar dráma napja tiszteletére különleges produkcióval nyitja évadbeli felnőtt bemutatóinak sorát az Újszínház: Székely János Dózsa című drámáját tűzik műsorra, Mihályi Győző főszereplésével, Szőke István rendezésében.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban a nézők a teátrum 150 éves jubileumát ünneplő díszelőadás, A magyar Faust színházi alkotófolyamataiba nyerhetnek betekintést szeptember 21-én a színház nagyszínpadán. Orbán János Dénes tragikomédiáját Árkosi Árpád rendezésében október 2-án mutatja be a teátrum, az előadás főbb szerepeiben Mészáros Tibor és Mercs János látható. Az esti próba előtt Lőrincz Zsuzsa dramaturg a közönséget A magyar Faust világával ismerteti meg, beszélget a szerzővel és az előadás alkotóival.

A Soproni Petőfi Színház többek között alternatív színházi találkozóval ünnepli a hétvégén a magyar dráma napját. A III. Teátrumi Színözönre hat vidéki társulatot, az elmúlt évad legizgalmasabb alternatív előadásait hívták meg.

A Békéscsabai Jókai Színház Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című tragikomédiájának bemutatásával ünnepli a magyar dráma napját hétfőn.

Kecskeméten a magyar dráma napján nyitják meg az új Kelemen László Kamaraszínházat az Illés zenekar és Szente Vajk Tied a világ! című zenés darabjának a bemutatójával.

Az ünnep alkalmából interaktív színházi programmal tiszteleg a hazai drámairodalom előtt a szegedi REÖK és a Homo Ludens Project. Szeptember 21-én "Próba flash" címmel magyar színdarabrészletekre épülő, ingyenes programot tartanak, melynek célja, hogy a nézők megismerhessék, milyen fázisokon át alakul egy előadás.

Erdélyben is több színház megünnepli a magyar dráma napját szeptember 21-én, Marosvásárhelyen és Nagyváradon ősbemutatóval készülnek az eseményre.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Aranka György felvilágosodás kori művelődésszervező szobrát koszorúzza meg hétfőn délután, ebből az alkalomból elhangzik Demény Péter kolozsvári író és szerkesztő az alkalomra írt köszöntője. A színház Kistermében este bemutatják a nagyváradi Varga Gábor Kályhabúcsúztató című darabjának felolvasószínházi változatát.

Nagyváradon a Szigligeti Színház a szintén nagyváradi származású Szíjártó Tímea-Aletta Az eset című darabját tűzte műsorra. Csíkszeredában pedig a Csíki Játékszín Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye alapján készült előadásával ünnepel hétfőn.

Kolozsváron már a hétvégén megünneplik a magyar dráma napját: szombatról vasárnapra virradóra egyéjszakás drámaírói műhelyt szervezett a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az éjszaka született írásokat vasárnap délután olvassák fel.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×