eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elhunyt a Sagrada Família szobrásza

Élete 88. évében elhunyt Josep Maria Subirachs spanyol szobrász, a Sagrada Família épülő barcelonai templomban a Szenvedés Kapujának alkotója.

Subirachs éveken át tartó neurodegeneratív betegség következtében, hosszú szenvedés után hunyt el hétfő éjjel.

A szobrász 1927. március 11-én született és a Sagrada Família közelében élt Barcelonában, ahol a Szent Család engesztelőtemplomán dolgozott 1986 és 2005 között. Ezalatt több mint száz kőszobrot és négy bronzajtót készített.

A Subirachs munkáját dicsérő Szenvedés Kapuja sokkal modernebb, és nagyban különbözik az Antoni Gaudí által tervezett Születés Kapujától. Gaudí 1883 és 1926-ig dolgozott a Sagrada Famílián. Halála után befejezetlen maradt munkája.

A Sagrada Família Barcelona legemblematikusabb épülete: évente több mint hárommillióan keresik fel.

A 60 százalékban elkészült és várhatóan 2030-ra befejezendő templomban készen van a főhajó, a padlózat, az üvegezés, a főoltár.

A Születés Kapuja felőli homlokzatot és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az épületet 2010-ben XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×