eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin

Oscar-esélyes a Vasladyről szóló film

Nagy-Britanniában január 6-án kerül a mozikba a Vaslady című életrajzi film, amelynek hőse a legendás hajdani miniszterelnök: Margaret Thatcher. A vezető brit kritikusok már megtekinthették a filmet, és két kérdést taglalnak: kiegyensúlyozott képet ad-e egy sokat vitatott politikai pályáról, másrészt pedig helyes-e egy élő személy időskori szellemi megrendülését minden szépítés nélkül ábrázolni. Abban egyetért a kritika, hogy a főhős megszemélyesítője, Meryl Streep kiváló alakítást nyújt.

A filmtörténet elején az immár nyolcvanhat éves hajdani miniszterelnök, Margaret Thatche, a nyolc éve halott férje ruháit válogatja, tépelődik, hogy mit kezdjen velük. Közben vissza-vissza gondol az életére, ifjú korára is, amikor kispolgári jólétben nevelkedett egy vidéki fűszeres leányaként. A fiatal Margaret Thatchert még nem Meryl Streep, hanem angol színésznő, Alexandra Roach alakítja.

Amikor idén januárban nyilvánosságra hozták a film forgatásának terveit, és Phyllida Lloyd rendezőnő alárulta, hogy a főszerepet Meryl Streepnek szánja, a kishitűek kételkedni kezdtek e döntés helyességében. Ugyanis Margaret Thatcher beszédmodorát híven visszaadni rendkívüli feladat. Az amerikai filmsztár már bebizonyította, hogy hibátlanul át tud váltani angliai angol akcentusra, de ennél nagyobb baravúrra volt szükség. Ugyanis a britek első miniszterelnöknője élete kezdeti szakaszában kispolgári angolsággal beszélt. Akcentusa azután oxfordi egyetemista korában kezdett úriasabbra csiszolódni, s amikor karrierje csúcsán átvette az ország irányítását, úgy érezte, hogy egy konzervatív párti kormányfőhöz a legfinomabb hanglejtés illik, ami azután a vájtfülűeknek mindig kicsit mesterkélten hangzott. Ezt kellett begyakorolnia a szerep tökéletes megformálása érdekében Meryl Streepnek - sikerrel megoldotta a feladatot.

Alakítása nyomán látjuk Margaret Thatcher pályájának fontosabb állomásait, azt, hogy miként küzdött 1979 és 1990 között az infláció ellen és hogyan igyekezett fékezni a szakszervezetek hatalmát. Közben országa még háborút is vívott, a Falkland-szigetek birtoklásáért.

A baloldali lapok kritikusai szerint a film túl elnézően kezeli a hajdani miniszterelnök politikai hibáit, a jobboldali lapok szerint érezhető a filmtörténeten a balrahúzás, am egyaránt dícsérik Meryl Streep alakítását, amely máris elnyerte a New York-i Filmkritikusok Egyesülete díját, és kiemelik a politikus asszony férjét megszemélyesítő Jim Broadbent alakítását is. Úgy vélik, mindketten megérdemelnék, hogy ismét Oscart nyerjenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×