eur:
388.65
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Milliárdokat adhatnak Klimt képéért

Akár 25 millió dollárért (5,4 milliárd forintért) is elkelhet Gustav Klimt Litzlberg am Attersee című tájképe, amelyet novemberben árverez el a Sotheby's New Yorkban.

Az osztrák festő tájképei a modern művészet nagyszerű ikonjai közé tartoznak - értékelte a november 2-i árverés előtt a művész munkáit Simon Shaw, a Sotheby's New York-i szakértője.

Klimt 1915-ben festette meg az Attersee drámai látképét. A festő Bécsből kiszabadulva gyakran töltötte a nyarat a tó környékén. Szeretett ezeken a tájképeken dolgozni, mert alkalmat nyújtottak neki számos új technika kipróbálására.

Mint Shaw emlékeztetett, Klimt Kirche in Cassone - Landschaft mit Zypressen (Templom Cassonéban - Tájkép ciprusokkal) című festménye tavaly februárban közel 27 millió fontos rekord áron kelt el Londonban.

A Litzlberg am Attersee című képet idén adta vissza a jogos tulajdonosának a Salzburgi Modern Múzeum. Az alkotást a második világháború idején a nácik kobozták el a néhai Klimt-gyűjtő, Viktor Zuckerkandl lánytestvérétől. A munka zsidó szervezetek és a salzburgi városvezetés között létrejött megállapodásnak köszönhetően került a jogos tulajdonos örököséhez, George Jorischhoz.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Elindult a putyini úton az EU legújabb tagjelöltje: elszabadult a káosz az utcákon

Néhány hónappal azt követően, hogy Grúzia (Georgia, Szakartvelo) megkapta az EU-s tagjelölti státuszt, a grúz parlament egy sokak szerint a hasonló orosz törvény által inspirált, a „külföldi ügynökökről” szóló törvényt fogadott el, melynek célja a nem kormánybarát civil szervezetek és az ellenzéki média megregulázása. A törvény miatt napokon keresztül tartó, erőszakba forduló tüntetések zajlottak a főváros, Tbiliszi utcáin. A populista Grúz Álom vezette Grúzia ezzel rohamos léptekkel távolodik attól a Nyugattól, ahova egyébként törekszik, dicséreteket kap viszont attól az Oroszországtól, amely az ország területének egyötödét megszállva tartja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 04:00
×
×
×
×