eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Turi Attila az év főépítésze

Turi Attila, Devecser főépítésze lett idén az év főépítésze, a Főépítészi Életműdíjat pedig Sári István, Sopron, Esztergom és Pesterzsébet nyugalmazott főépítésze vehette át a XVI. Országos Főépítészi Konferencián, Balatonfüreden.

Mint azt Philip Frigyes, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke Az év főépítésze díj átadásán kiemelte, a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Veszprém megyei város főépítésze új kategóriát teremtő, válságkezelő tevékenységéért kapja az elismerést.

A Főépítészi Életműdíjat Sári István vehette át, aki Sopron, Esztergom majd idei nyugdíjba vonulásáig Budapest-Pesterzsébet főépítésze volt. Magas színvonalú szakmai munkája mellett az országos szakmai közélet állandó szereplője - hangzott el az Országos Főépítészi Kollégium laudációjában.

Turi Attila, aki a Kós Károly Egyesülés tagjaként már a 2001-es beregi újjáépítésben is részt vett, a díj átvételekor azt mondta: előbb-utóbb minden főépítésznek meg kell kapnia azt a döntési jogosultságot, amely a településrendezési tervekben szereplő "szabályozási vonalak" szabad kijavítását biztosítja.

"Magunkra maradunk a központosított építéshatósági rendszerben, és mi leszünk egyedül, akik gazdái leszünk a településeknek"- fogalmazott az év főépítésze, hozzáfűzve: a főépítészek el tudják dönteni, hogy mi a helyénvaló, az építési hatóság pedig eldönti időszerű-e.

A díjazott, aki magát "katasztrófa főépítésznek" nevezte, elmondta, hogy számára a főépítészség példamutatást jelent. A vörösiszap-katasztrófa idején az újjáépítésben végzett munkájáról úgy fogalmazott: "a legfőbb dolog a migráció megakadályozása és a pánik megállítása volt".

A Főépítészi Életműdíjjal kitüntetett Sári István a díjátadót követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az elismerés még az eddiginél is nagyobb felelősséggel jár. A mostantól nyugdíjas szakértőként tevékenykedő építész értelmetlennek látja az építéshatósági ügyekben a főváros és a kerületek közti hierarchikus viszonyt, amelyet pesterzsébeti főépítészként megtapasztalt.

Élete legfelemelőbb élményének nevezte, amikor Esztergom főépítészeként részt vehetett a Mária Valéria híd újjáépítésekor a műemléki belváros tehermentesítését érintő munkálatokban, s az utolsó hídpillér megérkezését harmincezer emberrel együtt várta hajnalban a Duna-parton.

A XVI. Országos Főépítészi Konferencián, amelynek fő témáját a vendégváró vízpartok adják, az ország több mint kétszáz településének főépítésze vesz részt. A főépítészi szakma díjait 11 éve adják át, az életműdíjat az elmúlt években többek között Makovecz Imre, Boruzs Bernát és Jeney Lajos kapta.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×