eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sergio Mendes: "Mindenkit rabul ejt a brazil muzsika"

Több mint öt évtizedes pályafutása legsikeresebb dalaiból válogat első magyarországi fellépésén a brazil származású zongorista-dalszerző, Sergio Mendes. A bossa nova és a latin jazz egyik kiemelkedő alakja a július 7-én a RaM Colosseumban hallható koncertről és a brazil zenéről is beszélt az InfoRádiónak.

Milyen dalokkal készül a budapesti koncertre?

Mivel negyven lemezt adtam ki az évek során, mindig úgy próbálunk dalokat válogatni a koncertekre, hogy jól jellemezzenek egy adott periódust, olyan számokat, amiket szerettek az emberek. Korszakonként két-három dalt játszunk. Ezek a koncertek zenés utazások, mert a bossa novától, a Barsil 66 együttesemtől eljutunk egészen a legújabb lemezemig. Tehát ez egy utazás és buli is egyben.

Egyik első és máig emlékezetes slágere a Nas Que Mada volt, amelyet a közelmúltban will.i.am-mel, az amerikai Black Eyed Pleas együttes tagjával több más dalával együtt újragondoltak. Hogyan született meg és miért volt érdekes az ön számára ez az együttműködés?


Mikor 1966-ban felvettem, a 60-as évek hangzásában rögzítettük. 40 évvel később, mikor megismerkedtem will.i.am-mel, akkor tudtam meg, hogy egy Los Angeles-i kölyöknek is ez volt a kedvenc dala. Úgyhogy elkészítettük a szám 2006-os verzióját is, volt benne egy kis rap, modern ritmusok, de amit fontosnak tartok, hogy egy dal ennyi idő után is rabul tudja ejteni a közönséget. Olyan gyerkőcök is megismerték ezt a dalt, akik azt se tudták, hogy létezem. Ezért varázslatos ez a zene a számomra.



Ön szerint mi az oka, hogy a latin-amerikai és ezen belül a brazil zene olyan nagy és stabil népszerűségre tett szert?


Azt hiszem, a sokszínűség a kultúránkból származik. Először a portugálok gyarmatosítottak minket, aztán jöttek az afrikai rabszolgák, és hozták a maguk ritmusát. Ezt követően megszálltak minket a franciák és a hollandok is, ezért nagyon sokféle ritmus és zene találkozott itt. Ötven éve zenélek, és mindenkit rabul ejt a brazil muzsika, de a sikeréhez csak néhány elemnek van köze. Az, hogy vidám, szexi, romantikus és nagyszerű dallamok és ritmusok vannak benne.

Pályafutása során több brazil dalt újragondolt már és megismertetett a közönséggel, egy nagy sláger, Ary Barroso Aquarela do Brasil vagy röviden Brazil című száma azonban mintha kimaradt volna a repertoárjából. Miért?

Nem, azt sosem készítettem el. Ha van egy dallal kapcsolatban egy ötletem, hogy hogyan lehetne másképp megközelíteni, akkor feldolgozom, de ha nem jut eszembe róla semmi, akkor nem nyúlok hozzá. De nagyon szeretem az Aquarela do Brasilt.

Elszakadva a zenétől, a hétvégén elkezdődött a Copa America, amin a brazil válogatott is részt vesz. Figyeli a meccseket?

Persze. És emlékszem Puskásra is. Imádom a focit, több világbajnokságon is voltam. Csodálatos dolog, amikor különböző országok egymással játszanak. A következő vb pedig 2014-ben Brazíliában lesz!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×