eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Átadták Az Év Múzeuma-díjakat

Átadták Az Év Múzeuma 2010 és Az év kiállítása 2010 elismeréseket a 16. Múzeumok Majálisa megnyitó ünnepségén a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a komplex fejlesztésért, a megújult szemléletű, közönségbarát, széles látogatói réteghez eljuttatott időszaki és vándorkiállításokért vehette át Az Év Múzeuma 2010 díjat. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Szlovák Tájház hosszú távú fejlesztési programjának kidolgozásáért és folyamatos megvalósításáért, a Petőfi kultusz ápolásában betöltött kiemelkedő szerepéért részesült ugyanebben az elismerésben.

A Magyar Nemzeti Múzeum különdíját a Bátai Tájház, míg az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság és a Pulszky Társaság összevont különdíját a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum érdemelte ki. A bíráló bizottság elismerő oklevelét vehette át a bonyhádi Völgységi Múzeum és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum.

Az év kiállítása 2010 díjat a zsűri a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-Magyarországi tájegységének ítélte oda.

A Pulszky Társaság célja az évente megpályázható és elnyerhető Az év kiállítása díjjal, hogy elismerje és kitüntesse a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki tárlatot, mely új tudományos eredményeket mutat be, új technológia kreatív használatát igényli, szokatlan megközelítéssel mutatja be az anyagot és új látogatói rétegeket von be. Az első alkalommal átadott díjra 17 intézmény jelentkezett.

Az idei múzeumünnep központi témája, jelszava a Múzeum és emlékezet, e témakörhöz kapcsolódva alakítják ki a múzeumok programajánlatukat - emlékeztetett Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Múzeumok Majálisa 2011 kiemelt vendége a Több, mint szolidaritás, A magyar lengyel barátság ezer éve című időszaki kiállítással, illetve hazánk soros európai uniós elnökségével összefüggésben a lengyelországi Tarnówi Regionális Múzeum. A múzeum fotókiállítással, lovagi tornával, koncerttel, étel- és italkülönlegességekkel is várja az érdeklődőket - tette hozzá.

A legelső Múzeumok Majálisát 1996-ban rendezték, az egynapos eseményen alig több mint 30 kiállító múzeum vett részt. Idén már 120 múzeum csatlakozott a két napig tartó seregszemléhez.

A megnyitó ünnepségen beszédet mondott Sánta Péterné, a Józsefváros Önkormányzat alpolgármestere, valamint Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×