INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Szponzort keresnek a legendás műemlék helyreállítására

InfoRádió / MTI
Újabb darabját veszítette el Velence egyik híres hídja: a Rialto helyreállítására a lagúnák városa szponzort keres.

Kidőlt a Rialto hídját szegélyező egyik kőoszlop. Senki sem sebesült meg, az igazi károsultnak maga a híd számít, mely Velence büszkeségéből a város szégyenévé vált.

"Nincsen pénzünk a helyreállításra. Amíg nincsen finanszírozó szponzor, semmit sem tudunk tenni" - vallotta be a sajtónak Alessandro Maggioni, az önkormányzatnak a közmunkákért való felelőse.

A XVI. századi híd a legrégebbi és a legismertebb abból a négyből, mely a Canal Grande csatornájának két partját köti össze. A Rialto sürgős restaurálásra szorul: tavaly a mellvédből szakadt le egy darab, és további négy kőoszlop esett már ki.

A Corriere Veneto című napilap beszámolója szerint a rezgésmérő műszerekkel tavaly végzett ellenőrzés is kimutatta a híd meggyengült stabilitását. A negyvennyolc méter hosszú és huszonkét méter széles hidat ezenkívül évszázados korom is borítja.

A helyi iparos szövetkezet és a velencei márványfaragók konzorciuma önként jelentkezett: hajlandók a Rialto helyreállítását ingyen elvégezni. Cserébe legalább a munkaanyag általános forgalmi adójának az elengedését kérték, ezt azonban az olasz törvények nem teszik lehetővé.

A címlapról ajánljuk