eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyar kulturális percek spanyolul egy madridi rádióban

Spanyol nyelven Magyarországról lesz szó keddtől naponta a Radio Círculo nevű civil adón, amely Madridban és környékén fogható.

A Pastillas Húngaras (Magyar pasztillák) címen naponta délután fél egykor jelentkező hétperces műsort a jelenleg Madridban élő újságíró, Acél Réka készíti. Az MTI-nek elmondta, hogy az ő ötlete volt Magyarország rádiós propagandája. Tervével felkereste a Madrid belvárosában található nagy kulturális központ rádióstúdióját, amelynek vezetői elfogadták ajánlatát.

Kedden, az első adásban a szerkesztő-műsorvezető Budapestről fog beszélni, elmondja majd például, hogy a magyar főváros 3 órára van Madridtól, hogy a Duna szeli ketté, s a kilenc híd közül külön bemutatja majd a Lánchidat.

Szó lesz a későbbiekben a termálvizekről, a fürdőkről, az ásványvizekről, a magyar borokról, köztük a tokajiról és a magyar gasztronómiáról, kiemelve két alapanyagot, a mákot és a túrót, amelyet a spanyol konyha nem ismer.

A további műsorokban beszélni fog a spanyolországi magyar kiállításokról, például André Kertész most nyílt valenciai fotótárlatáról, vagy arról a madridi kiállításról, amelyen valamennyi uniós tagország egy-egy művész alkotásával mutatkozik be, s amelyen Magyarországot Féner Tamás Kossuth-díjas fotográfusnak a budapesti Klotild-palotáról készített fekete-fehér képe képviseli.

Külön műsort szentel majd az újságíró a kortárs magyar irodalomnak is: a magyar könyvek spanyolországi fogadtatásáról Cserháti Éva műfordítót kérdezi majd.

A Magyarországról szóló műsort a szerkesztő úgy állítja össze, hogy adásonként két-két magyar számot is lejátszik, pop- és rockzenét, cigánymuzsikát, világzenét és dzsesszt saját lemeztárából. Munkáját információkkal segíti a Magyar Turizmus Zrt. madridi képviselete és Végvári Tamás, a magyar nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája.

A spanyol civil rádió a magyar kulturális percek sugárzásáért cserébe a madridi magyar rendezvényeken a rádió logóját fogja kitenni - tette hozzá Acél Réka.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×