eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyar nyerte a természetfotózás Oscar-díját

Magyar fotós, Máté Bence a londoni Természettörténeti Múzeum és a BBC által meghirdetett éves természetfotós pályázat idei nyertese.

A Natural History Museum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt idei fotópályázaton - amely a világ egyik legrangosabb ilyen jellegű fotóművészeti versengése - az Év természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet Máté Bence nyerte a Costa Rica-i esőerdőkben honos levélvágó hangyákról készített fotójával.

A londoni múzeum által közzétett győztes fotó - amely a legsikeresebb pályaművekből pénteken nyíló, márciusig látogatható kiállításon a főhelyen lesz megtekinthető - a hangyák egy láthatóan magas szinten szervezett, együttműködésben tevékenykedő csoportját árnyjátékszerű megvilágításban mutatja, zöld levélháttér előtt.

A múzeum ismertetője szerint a magyar fotós behatóan tanulmányozta a levélvágó hangyák összetett társadalmát, a hangyák vonuló "hadoszlopait" követve figyelte mozgásukat és munkájukat.

"Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon" - mondta Máté Bence a díjnyertes képről.

Mark Carwardine, a bíráló bizottság elnöke a múzeum tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a győztes fotós "szakmájának művészszemmel bíró mestere".

Az idei versenyre 81 országból 31 ezernél több pályamű érkezett; ezek közül ítélte a zsűri a legjobbnak Máté Bence felvételét, aki a fődíj mellé 10 ezer fontos (3,2 millió forintos) pénzjutalmat is elnyert.

A hangyák nem először hoznak szerencsét magyar fotósnak ezen az igen rangos, 1964 óta minden évben megrendezett - jelenleg a Veolia Environnement környezetvédelmi szolgáltató cég által támogatott - londoni természetfotó-pályázaton.

Tavaly Mészáros András kategóriagyőztes volt a Viselkedéstípus - egyéb állatok elnevezésű fő témacsoportban. A makrofotó-eljárással készült, vagyis közelről, erős nagyítással levett fotó egy vöröshangyát ábrázolt, amely éppen egy virágsziromra hullott esőcseppből ivott.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×