eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem forradalmat, zenét akar csinálni a Take It Easy Hospital

Soha nem játszott korábban iráni rockzenekar Magyarországon, a Titanic filmfesztiválhoz kapcsolódó bulin azonban fellépett a Take It Easy Hospital nevű banda, amelyet két iráni fiatal alapított. Askan Kusanedzsad és Negar Sagagi, a Cannes-ban különdíjat nyert Perzsa macskák című film két főszereplője, a Gödörben adott koncertet.

A zenekar ugyan nem ért Budapestre a róluk is készített Perzsa macskák című film vetítéseire, a koncertjét már meg tudta tartani. Bahman Gobadi filmje a teheráni független zenei szcénát mutatja be fikciós és dokumentumfilmes eszközökkel. A történetben a Take It Easy Hospital nevű iráni indie rock együttes vízumot próbál szerezni, hogy elhagyja az országot. A valóságban ez két éve sikerült nekik, a két alapító ma már Londonban él.

"Az egyetlen különbség London és Teherán között a szabad zenélés lehetősége. A nagyvárosi élet ugyanolyan" - mondta a duóként indult, de manapság már zenekarral turnézó csapat énekes-billentyűse, Askan Kusanedzsad az MTI-nek. Mint felidézte, Mahmúd Amhedinezsád elnök hatalomra kerülése után Iránban tilos bármilyen formában nyugati zenével foglalkozni.

"Iránban nem ismerni a szabályokat. Csak ott lebeg a fejed felett, hogy bármikor letartóztathatnak" - fogalmazott az énekesnő, Negar Sagagi, aki elmondta azt is, hogy korábban csak úgy tudtak külföldi zenéhez hozzájutni, ha egy ismerős hozta be a lemezt. Ilyenkor az illető ízlésétől is függött, mit sikerült szerezni. "Sohasem lehetett tudni, hogy ABBA lesz, Nirvana vagy Pink Floyd. Az internet megjelenése óta egyszerűbb a helyzet" - jegyezte meg.

A keddi koncerten sok Magyarországon élő iráni fiatal is ott volt. Kusanedzsad szerint nekik hasonló a sorsuk, mint az együttesnek, elhagyták Iránt, hogy tanuljanak vagy megéljenek, vagy pedig általában olyan dolgokat tegyenek, ami a hazájukban tiltott. "Nagyon jó érzés, hogy meg tudunk osztani valamit velük, de sajnáljuk, hogy nem tudunk többet tenni értük" - szögezte le.

A Take It Easy Hospital tagjai nem foglalkoznak azzal, hogy kalandos élettörténetük miatt lettek-e népszerűek.

"Amikor Manchesterbe hívtak az In The City fesztiválra, nem tudtak rólunk semmit. A MySpace-oldalunkon nem írtuk ki, hogy Iránból jöttünk. Amikor felvették velünk a kapcsolatot, azt hitték, az Egyesült Királyságban vagyunk" - mondta Kusanedzsad. Hozzátette: a meghívást azért kapták, mert a szervezőknek tetszett a Human Jungle című dal, ami a filmben is elhangzik.


A zenekarnak egyelőre nincs szerződése kiadóval, eddig egy kislemezt jelentettek meg, ami interneten vásárolható meg digitális formátumban.

"A zenénken hallatszik az underground hatása, hallani lehet, ahogy a kábelek zörögnek. Most ezen próbálunk csiszolni, hogy az új dalok sokkal jobban szóljanak. Tisztább, elektronikus hangzást akarunk, az új demókon már lehet is hallani ezt" - mondta Kusanedzsad.

Budapesti fellépése után a Take It Easy Hospital Franciaországban indul turnéra. A Perzsa macskák 2009-ben különdíjat kapott a cannes-i filmfesztiválon, ezért Kusanedzsad és Sagagi szerint ott már kialakult egy hálás közönség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×