INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kiállítás az utolsó azték uralkodóról a British Museumban

InfoRádió / MTI
Az utolsó azték uralkodóról nyílt kiállítás a British Museumban, II. Moctezuma félistenként uralkodott a mai Mexikó központjában a spanyol hódítók megérkezéséig.

"Számos kiállítást rendeztünk már az azték kultúráról, de a mostani egy kalandos felfedezés, amellyel azt próbáljuk megérteni, hogyan élt a mexikói spanyol hódítás korának egyik főszereplője" - mondta Colin McEwan, a 2010. január 24-ig nyitva tartó "Moctezuma: azték uralkodó" című kiállítás társszervezője.

"Ez az első alkalom, hogy Moctezuma nemzetközi porondra lép" - tette hozzá. Mintegy 400 ezer látogatót várnak a gyarmatosítás pusztítása elől megmenekült kincseket bemutató tárlatra.

II. Moctezuma 1496-ban született, ő volt a mexika nép kilencedik és utolsó uralkodója. Fővárosának, Tenochtitlannak a maradványai a jelenlegi Mexikóváros alatt találhatók. 1502 és 1520 között uralkodott, csak rövid idővel élte túl a Hernán Cortés vezette konkvisztádorok hódítását.

A múzeumnak sikerült egy kiállításra összegyűjtenie a Moctezumával kapcsolatos, illetve nevét jelképező gliffel - a jelképírás eleme - jelzett szobrok többségét.

A kiállítás egyik különleges darabja a Szent háború teocallija, egy piramis alakú templomot formázó, egy tömbből kifaragott, több mint egy tonna súlyú kőszobor, amely most először kerül ki Mexikóból.

A kiállítás Moctezuma életét három témára bontja, a politikai vezető, a félisten és a területét kibővítő és áldozati foglyokat ejtő harcos alakját bemutatva.

A tárlat jelentős helyet szentel az emberáldozatoknak: itt látható mindenekelőtt egy cuauhxicalli rituális edény a napistennek szentelt áldozatok (feltehetően emberi szívek) számára, valamint egy türkiz és gyöngyház berakással díszített markolatú rituális tőr.

A türkiz és a zöldeskék szín a hatalmat jelképezte a mexika kultúrában. Ez volt az uralkodók kedvelt drágaköve, türkizzel díszítették a rituális tárgyakat és a hivatalos ajándékokat is. Amikor Moctezuma először találkozott az aranyra éhes Cortéssal, kétfejű kígyót - az Esőisten egyik attribútumát - ábrázoló türkiz melldíszt ajándékozott neki.

A címlapról ajánljuk