eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kiállítás az utolsó azték uralkodóról a British Museumban

Az utolsó azték uralkodóról nyílt kiállítás a British Museumban, II. Moctezuma félistenként uralkodott a mai Mexikó központjában a spanyol hódítók megérkezéséig.

"Számos kiállítást rendeztünk már az azték kultúráról, de a mostani egy kalandos felfedezés, amellyel azt próbáljuk megérteni, hogyan élt a mexikói spanyol hódítás korának egyik főszereplője" - mondta Colin McEwan, a 2010. január 24-ig nyitva tartó "Moctezuma: azték uralkodó" című kiállítás társszervezője.

"Ez az első alkalom, hogy Moctezuma nemzetközi porondra lép" - tette hozzá. Mintegy 400 ezer látogatót várnak a gyarmatosítás pusztítása elől megmenekült kincseket bemutató tárlatra.

II. Moctezuma 1496-ban született, ő volt a mexika nép kilencedik és utolsó uralkodója. Fővárosának, Tenochtitlannak a maradványai a jelenlegi Mexikóváros alatt találhatók. 1502 és 1520 között uralkodott, csak rövid idővel élte túl a Hernán Cortés vezette konkvisztádorok hódítását.

A múzeumnak sikerült egy kiállításra összegyűjtenie a Moctezumával kapcsolatos, illetve nevét jelképező gliffel - a jelképírás eleme - jelzett szobrok többségét.

A kiállítás egyik különleges darabja a Szent háború teocallija, egy piramis alakú templomot formázó, egy tömbből kifaragott, több mint egy tonna súlyú kőszobor, amely most először kerül ki Mexikóból.

A kiállítás Moctezuma életét három témára bontja, a politikai vezető, a félisten és a területét kibővítő és áldozati foglyokat ejtő harcos alakját bemutatva.

A tárlat jelentős helyet szentel az emberáldozatoknak: itt látható mindenekelőtt egy cuauhxicalli rituális edény a napistennek szentelt áldozatok (feltehetően emberi szívek) számára, valamint egy türkiz és gyöngyház berakással díszített markolatú rituális tőr.

A türkiz és a zöldeskék szín a hatalmat jelképezte a mexika kultúrában. Ez volt az uralkodók kedvelt drágaköve, türkizzel díszítették a rituális tárgyakat és a hivatalos ajándékokat is. Amikor Moctezuma először találkozott az aranyra éhes Cortéssal, kétfejű kígyót - az Esőisten egyik attribútumát - ábrázoló türkiz melldíszt ajándékozott neki.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×